Belpol

A DK felszólította Sulyok Tamás köztársasági elnököt – az összes kegyelmi ügy nyilvánosságra kerülhet?

Kétszáz. Összesen ennyi elítéltnek adtak elnöki kegyelmet az elmúlt 14 évben Orbán Viktor köztársasági elnökei – derül ki a DK közleményéből.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arról tájékoztatta a Közbeszédet, hogy “a pedofilsegítő K. Endre kegyelme és az orbáni pedofilhálózat működése rávilágított arra, hogy mint minden mással, az Orbán-rendszer a köztársasági elnöki kegyelem intézményével is visszaélhet, és fideszes, vagy legalább jobboldali bűnözők mentegetésére használhatja”.

Arató elmondta, hogy “amit tudunk, az több, mint ijesztő: a pedofilsegítő mellett többek között például szélsőjobboldali terroristákat engedtek ki. Ami ennél is ijesztőbb, az az, amit nem tudunk”.

Ha K. Endre a jéghegy csúcsa, akkor milyen lehet maga a jéghegy? Kik vannak még ebben a kétszáz kiengedett bűnözőben?

– teszi fel a kérdéseket a DK politikusa.

A Demokratikus Koalíció szerint a “pedofilsegítő K. Endre kiengedése után az országnak joga van tudni, hogy kiknek adott még kegyelmet az Orbán-rendszer”.

A DK azt követeli a kegyelmi ügyekben átláthatóságot ígérő Sulyok Tamás köztársasági elnöktől, hogy hozza nyilvánosságra az Orbán-rendszer összes eddigi elnöki kegyelmének részleteit.

Kiket engedtek ki, milyen bűncselekmények elkövetése után engedték ki őket, és kik esetében született politikai döntés a kegyelemről? A kétszáz, kegyelemmel kiengedett elítéltből kik azok, akiket eddig eltitkoltak az ország elől? Ha ezt továbbra sem tudhatja meg az ország, azt az orbáni pedofilhálózat újabb bizonyítékának fogjuk tekinteni.

– emelte ki a képviselő.

A DK frakciója törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy kiderüljön az igazság.

Címlapkép: Sulyok Tamás. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.