Pletykafészek

A titok a tésztában van: így lesz igazán jó a kókuszos kocka – nem a csokin múlik

A kókuszos kocka sokaknál nosztalgikus sütemény: iskolai rendezvények, vasárnapi ebédek, családi ünnepek állandó szereplője. Mégis rengetegen panaszkodnak arra, hogy száraz lett, morzsálódik, vagy nem szívja fel rendesen a csokimázat. Pedig az igazság egyszerű: a siker nem a bevonaton, hanem a tésztán múlik. Ha az alap jó, a kókuszos kocka szaftos, puha és másnap is élvezhető marad.

Miért rontják el sokan?

  • Túl száraz piskótát sütnek

  • Túlsütik a tésztát

  • Nem megfelelő az arány a folyadék és a liszt között

A jó kókuszos kocka tésztája nem klasszikus piskóta, hanem annál kicsit sűrűbb, rugalmasabb, hogy bírja a csokis mártást anélkül, hogy szétázna vagy szétesne.

Kókuszos kocka – bevált recept

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt

  • 20 dkg cukor

  • 2 tojás

  • 1 dl étolaj

  • 2 dl tej

  • 1 csomag sütőpor

  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  • 1 csipet só

A csokimázhoz:

  • 15 dkg vaj

  • 15 dkg cukor

  • 2 evőkanál kakaópor

  • 1 dl tej

A forgatáshoz:

  • 10–15 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral alaposan kihabosítjuk.

  2. Hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd elkeverjük.

  3. Beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót.

  4. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük.

  5. 180 fokra előmelegített sütőben 20–25 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl.

  6. A megsült tésztát teljesen kihűtjük, majd egyforma kockákra vágjuk.

A csokimáz elkészítése:

  1. A vajat, cukrot, kakaót és tejet egy lábasban összemelegítjük.

  2. Nem kell forralni, csak addig melegíteni, amíg egynemű, selymes mázat kapunk.

Összeállítás:

A tésztakockákat villával a meleg csokimázba mártjuk, majd azonnal megforgatjuk kókuszreszelékben. Rácsra vagy tálcára tesszük, és hagyjuk megdermedni.

Fontos tipp

A máz legyen meleg, a tészta pedig szobahőmérsékletű. Így szívja fel pont annyira a csokit, hogy szaftos maradjon, de ne ázzon el.

A jó kókuszos kocka nem trükk, hanem arány kérdése. Ha a tészta megfelelő állagú, a sütemény magától működik: puha, csokis, kókuszos, pont úgy, ahogy emlékszünk rá. Ez az a recept, ami nem csak aznap, hanem másnap is örömet okoz, és pontosan ettől lesz igazán jó.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük