Pletykafészek

A szabolcsi töltött káposzta, amitől mindenki repetázik: így készül a család kedvence

A töltött káposzta szinte minden tájegységen más és más, de a szabolcsi változat különleges helyet foglal el a magyar konyhában. Könnyedebb, savanykásabb, apróbb töltelékekkel készül, és nem a hagyományos füstölt ízekre, hanem a friss, üde káposztára épül. Ha eddig nem próbáltad, most itt az idő, mert ez az a recept, amitől a család mindig egy újabb merőkanállal kér.

Hozzávalók (6–8 adag)

A töltelékhez:

  • 60 dkg darált sertéshús

  • 10 dkg rizs

  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva

  • 1 tojás

  • 1 teáskanál pirospaprika

  • Só, bors ízlés szerint

A káposztához:

  • 1 kg savanyú aprókáposzta

  • 20–25 db nagyobb savanyú káposztalevél

  • 2 babérlevél

  • 1 teáskanál kömény

  • 1 evőkanál zsír vagy olaj

  • 1 evőkanál pirospaprika

A habaráshoz (opcionális):

  • 2 dl tejföl

  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés lépésről lépésre

1. A töltelék összeállítása

A darált húst keverd össze a rizzsel, hagymával, tojással, pirospaprikával, sóval és borssal. Egy jól formázható masszát kell kapnod.

2. Töltsd meg a káposztaleveleket

A leveleket mosd át, majd a vastag ereket vágd ki. Tégy egy-egy kisebb adag tölteléket a közepére, és tekerd fel jól zártan, hogy főzés közben ne essen szét.

3. Az aprókáposzta előkészítése

Egy nagy lábas aljára tegyél egy marék aprókáposztát, majd szórd rá a köményt és dobd hozzá a babérlevelet.

4. Rétegezés

A káposztára helyezd rá sorban a töltelékeket, majd fedd le a maradék aprókáposztával.

5. Fűszeres alap készítése

A zsírt melegítsd fel, húzd le a tűzről, keverd bele a pirospaprikát, majd öntsd a káposztára. Engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

6. Lassú főzés

Fedd le, és lassú tűzön főzd kb. 1,5–2 órán át, amíg minden teljesen megpuhul és összeérnek az ízek.

7. Habarás (ha szeretnéd)

A tejfölt keverd el a liszttel, adj hozzá egy kis forró levet, majd öntsd vissza a lábasba. Rövid forralással sűrítsd be.

A szabolcsi töltöttkáposzta különleges abban, hogy könnyed, mégis telt ízű, a savanyú káposzta frissessége pedig igazán ellenállhatatlanná teszi. Ha szeretnél egy olyan ételt az asztalra tenni, ami a hagyományokat és a házias ízeket képviseli, próbáld ki ezt a receptet, garantáltan mindenki kér majd belőle még egy tányérral. Jó étvágyat hozzá!

Címlapkép: Pixabay

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük