Varázslatos karácsonyi linzer: klasszikus recept nagymamáink konyhájából
A karácsony illata már messziről felismerhető: fahéj, friss narancs, vanília és az édes sütemények aromája tölti meg a házat. Kevés olyan aprósütemény létezik, amely ennyire összeforrt volna az ünneppel, mint a linzer. A puha, omlós tészta, a házi lekvár és a porcukor finom rétege olyan ízeket idéznek, amelyek generációkon átívelve őrzik meg a családi hagyományokat. Ez a recept nagymamáink konyhájának időtlen tudását idézi fel, és garantáltan ugyanazt az ünnepi hangulatot hozza el, amelyet gyerekként annyira szerettünk.
Hozzávalók
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
20 dkg hideg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
1 citrom reszelt héja
A töltéshez és díszítéshez:
-
barack- vagy ribizlilekvár
-
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
1. A tészta összeállítása
A lisztet keverd össze a porcukorral, a sóval, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Add hozzá a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsold el benne. Végül add hozzá a tojássárgáját, és gyúrd össze sima, egynemű tésztává. Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább egy órán át.
2. Szaggatás és sütés
A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 3-4 milliméter vastagra. Szaggass virágformákat, majd minden második darab közepébe vágj egy kis lyukat. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben 8–10 percig süsd. A linzereknek éppen csak világos aranyszínt kell kapniuk.
3. Töltés
Amikor a sütemények teljesen kihűltek, a lyukas darabokra szórj porcukrot. A tömöreket kend meg lekvárral, majd óvatosan helyezd rájuk a díszített tetejüket. Azonnal fogyasztható, de egy-két nap állás után még omlósabb és finomabb lesz.
A linzer nem csupán egy egyszerű aprósütemény, hanem az ünnepek egyik legszebb szimbóluma. Ahogy a porcukor finoman beleolvad a sütemény tetejébe, úgy olvad össze a karácsony minden meghitt pillanata: a közös sütések, a családi beszélgetések és az a békés hangulat, amely ilyenkor minden otthonba beköltözik. Ezzel a klasszikus recepttel nemcsak egy finom süteményt készíthetsz, hanem egy kis darabot is továbbadhatsz abból a varázsból, amely nagymamáink konyhájában született meg minden télen.
Címlapkép: Pixabay
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!