Őszi krémes sütemény: a szezon legfinomabb krémes desszertje
Ahogy beköszönt az ősz, a hűvös esték és a színes falevelek mellé jól esik valami édes, krémes és melengető desszert. Ez az őszi krémes sütemény a klasszikus krémes egy selymesebb, fűszeresebb változata, amelyben a vaníliás és enyhén fahéjas krém tökéletes harmóniában van a ropogós tésztával és a könnyű habbal. Ideális választás egy családi vasárnapi ebéd után, vagy ha egy kis őszi hangulatot szeretnél varázsolni a konyhádba.
Hozzávalók (kb. 6-8 szelethez)
A tésztához:
-
25 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 tojássárgája
-
1 evőkanál tejföl
-
csipet só
A krémhez:
-
6 dl tej
-
6 tojássárgája
-
15 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
4 evőkanál liszt vagy keményítő
-
5 dkg vaj
-
1 teáskanál őrölt fahéj (opcionális)
A tetejére:
-
3 dl habtejszín
-
1 csomag habfixáló
-
1 evőkanál porcukor
-
csipet fahéj a díszítéshez
Elkészítés
-
A tészta:
A lisztet, a vajat, a porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt és a sót gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk, majd az egyik adagot sütőpapíron kinyújtjuk és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A másik lapot is ugyanígy elkészítjük. -
A krém:
A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és fokozatosan a tejet. Kevergetve, lassú tűzön sűrűre főzzük. Amikor kész, belekeverjük a vajat és (ha szeretnénk) a fahéjat is. A krémet hagyjuk kissé kihűlni. -
Összeállítás:
Egy tésztalapot tepsibe fektetünk, ráöntjük a meleg, de nem forró krémet, majd a másik tésztalappal lefedjük. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. -
A teteje:
A tejszínt a habfixálóval és porcukorral kemény habbá verjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. Végül megszórjuk kevés fahéjjal.
Tálalás és tippek
A süteményt érdemes szeletelés előtt 10 perccel kivenni a hűtőből, hogy a krém kicsit lágyabb legyen. Ha még ősziebb ízvilágra vágysz, a krémbe egy kevés sütőtökpürét is keverhetsz – mennyei lesz.
Ez az őszi krémes nemcsak a szezon ízeit idézi meg, hanem egy csipetnyi otthonosságot is hoz minden falatba. Kívül roppan, belül krémesen lágy, és garantáltan mindenkit elvarázsol az asztalnál.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!