Pletykafészek

Így készül a tökéletes sütőtök, ahogy nagymamám készíti

Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a sütőtök: édes, krémes, illatos és tele van napsütéssel. Gyerekkoromban minden októberben betöltötte a házat a sült tök illata – nagymamám ilyenkor a sparhelt ajtaját nyitva hagyta, hogy az édes, karamellás illat lassan szétáradjon a konyhában. Azóta is úgy készítem, ahogy ő tanította – egyszerűen, de szívvel.

A megfelelő sütőtök kiválasztása

A titok már a piacon kezdődik. Nagymamám mindig a sonkatököt kereste, mert annak a húsa narancssárga, édes és szaftos. A jó tök kemény héjú, nehéz, és ha megkopogtatjuk, mély, tompa hangot ad. A túl világos, puha héjú példányokat jobb elkerülni.

Előkészítés – egyszerű, mint régen

A sütőtököt hosszában kettévágjuk, a magokat kikaparjuk (de sosem dobjuk ki – megszárítva isteni csemege lesz belőlük). A tököt ezután nagyobb szeletekre vágjuk, mert így marad igazán szaftos. Nagymamám sosem pucolta meg teljesen a héját – szerinte abban van a legtöbb íz.

Fűszerezés és sütés

Nem kell túlzásba vinni: egy kevés só, néhány kanál méz vagy barnacukor, és egy leheletnyi fahéj bőven elég. A szeleteket tepsibe rakjuk, sütőpapírra, majd 200 °C-on sütjük kb. 45–60 percig, amíg szépen karamellizálódik a teteje, és a villa könnyedén beleszalad.

A sütés közben felszabaduló karamellás lé az igazi kincs: ettől lesz szaftos és csillogó a tök, amitől szinte szétolvad a szájban.

Tálalás – ahogy a nagyi csinálta

Amikor a tök megsült, nagymamám sosem várta meg, hogy kihűljön. Frissen, forrón tálalta, egy csipet durva sóval, és mellé mindig adott egy pohár hideg tejet. A kontraszt egyszerű, mégis tökéletes.

Címlapkép: Freepik

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük