Pletykafészek

Ez a fahéjas csiga az ősz legnagyobb sikere: mindenki erről beszél

A fahéjas csiga az egyik legillatosabb és legmelegebb hangulatú sütemény, amit csak készíthetünk. Frissen sülve, a puha tészta és a cukros-fahéjas töltelék mennyei illattal tölti be a konyhát, ami azonnal őszi hangulatot varázsol. Egy bögre forró tea vagy kávé mellé tökéletes választás, de hétvégi reggeliként is igazi kényeztetés.

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):

  • 500 g finomliszt

  • 1 csomag instant élesztő (7 g)

  • 250 ml langyos tej

  • 75 g cukor

  • 1 csipet só

  • 1 db tojás

  • 75 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 100 g puha vaj

  • 100 g barna cukor

  • 2 evőkanál őrölt fahéj

A tetejére (opcionálisan):

  • porcukor vagy vaníliás cukros máz

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe keverjük az élesztőt és egy kevés cukrot, majd pár percig pihentetjük.

  2. A lisztet, a maradék cukrot, a sót, a tojást és az olvasztott vajat összegyúrjuk az élesztős tejjel. Lágy, rugalmas tésztát kapunk.

  3. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.

  4. Ezután lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

  5. Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjjal és a barna cukorral.

  6. Szorosan feltekerjük, majd kb. 2–3 cm vastag szeletekre vágjuk.

  7. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újra kelesztjük 20 percig.

  8. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  9. Ha szeretnénk, a tetejét langyosan megkenhetjük vaníliás cukros mázzal vagy meghinthetjük porcukorral.

A frissen sült fahéjas csiga nemcsak a levegőt tölti meg édes illattal, hanem a lelket is. Puha, illatos és ellenállhatatlan – pont olyan, mint amilyennek egy otthonos, őszi délutánnak lennie kell. Ideális vendégváró, de akár magunkat is megjutalmazhatjuk vele egy nyugodt pillanatban.

Címlapkép: Közebszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük