Pletykafészek

8 élelmiszer, ami azonnal felviszi a vérnyomásod, jobb, ha vigyázol velük!

A táplálkozásunkkal nagyon sokat tehetünk egészségünkért, vagy éppen egészségünk ellen. Nagyon oda kell figyelni, hogy mit fogyasztunk, hiszen a betegségek kialakulásáért mi is felelősek vagyunk. Az alábbi élelmiszereket érdemes mellőzni, vagy éppenséggel beiktatni az étrendünkbe, attól függően, hogy milyen a vérnyomásunk.

1.Só

A só az egyik olyan élelmiszer, ami, ha túlzásba visszük fogyasztását, biztosan növeli a vérnyomást. Aki magas vérnyomással küzd, mindenképp álljon át sószegény étrendre.

2.Csonthéjasok

A mandula, pisztácia, mogyoró, dió nagyon egészségesek, hiszen sok B-vitamint tartalmaznak, éppen ezért csökkentik a túlságosan magas vérnyomást. B-vitaminhoz hozzájuthatunk még a tojásból, tejtermékekből, és a gabonafélékből is.

3.Húsok, feldolgozott élelmiszerek

Igen sok hozzáadott sót, és zsírt tartalmaznak, ezért nem ajánlottak azok számára, akik magas vérnyomással küzdenek. A túlzott húsfogyasztás amúgy sem ajánlott, ha egészséges életmódot szeretnénk élni.

4.Kávé és tea

A koffein tartalmú italok növelik a pulzust és a vérnyomást. Fogyasztásukat ne vigyük túlzásba, és, ha az orvos azt tanácsolja, akkor teljesen iktassuk ki étrendünkből. Az alacsony vérnyomással küzdő személyek naponta 1-2 csésze kávét fogyaszthatnak, de akik magas vérnyomásosok, azok jobb, ha mellőzik.

5.Csoki

A csokoládé nagyon jó hatással van a szívritmus szabályozására. Reggelente 1-2 kocka 70%-os csoki elfogyasztása ajánlott. Ha viszont valaki magas vérnyomási problémákkal küzd, akkor csökkentenie kell a fekete csokoládé fogyasztását.

6.Hús

Alacsony vérnyomás esetén a húsételek biztosan segítségünkre lehetnek, azonban ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat, mert megemelik a koleszterinszintet is. A magas vérnyomásban szenvedők csak hetente egyszer fogyasszanak, és lehetőleg sovány húst.

7.Energiaitalok

Túl sok kálium, magnézium, és nátrium van bennük, ezért megemelhetik a vérnyomást. Aki magas vérnyomással küzd, ne vigye túlzásba a fogyasztásukat.

8.Bor

Az alkohol tartalmú italok közül a bor pozitív hatással van az alacsony vérnyomásra. Napi egy pohár minőségi vörösbor megengedett, de, akik magas vérnyomással küzdenek, mindenféle alkoholos italt kerüljenek. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?