Gazdaság

17,6 százalékkal drágulhat a bankolás, de többnyire lehet olcsóbb bankszámlát találni

A szabályok értelmében a bankok az inflációra hivatkozva növelhetik a díjaikat. Mivel a KSH bejelentette a 2023-as évre vonatkozó átlagos éves inflációt, így várhatóan ennyivel drágulni is fog a bankolás a közeljövőben (a díjemelést 2 hónappal előre be kell jelenteni).

17,6 százalékkal drágulhat a bankolás, de többnyire lehet olcsóbb bankszámlát találni

A bankolási díjak a meglehetősen magas, 17,6 százalékos tavalyi éves átlagos inflációnak megfelelő mértékben drágulhatnak. Az egyelőre kérdés, melyik bank mennyivel emeli a díjakat, mindenesetre akinek van bankszámlája, tanácsos körülnéznie a money.hu szakértői szerint. Ehhez pedig a bank is ad segítséget januárban.

Bár a hitelkamatok lejtőn vannak, a banki díjaknál emelkedés jöhet. A bankok a tavalyi, 17,6 százalékos éves inflációnak megfelelően emelhetik például a bankszámlához kapcsolódó áraikat. A múlt évben ezt meg is tették, legalábbis a KSH adatai szerint a pénzügyi szolgáltatások díja 13,8 százalékkal emelkedett 2023 decemberében az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Fontos dokumentumot küldenek ki a bankok

Az egyelőre kérdés, hogy melyik bank konkrétan mennyivel emeli majd a díjait. Mindenesetre a bankolók számára több lehetőség is adott, hogy lefaragják a banki kiadásaikat. Ehhez nagy segítséget nyújt az úgynevezett egységes banki díjkimutatás (PAD), amit a bankoknak minden évben január 31-ig kötelező kiküldeniük az ügyfeleik részére.

Az egységes díjkimutatásnak tartalmaznia kell az érintett által kifizetett összes díjat. Egyebek mellett a számlavezetés, a bankkártya és az sms-ekhez köthető díjakat, valamint az átutalások és készpénzfelvételek költségét. A díjkimutatásból kiderül, hogy összességében mennyibe került az előző évben a bankolás, amely dokumentumot a netbankos vagy mobilbankos fiókban lehet megtalálni az üzenetek között vagy a vonatkozó menüpont alatt.

Könnyen lehet, hogy meglepő tételek is szerepelnek az összesítésben. Például az értesítő sms-ek darabára nem kerül sokba, de éves szinten már komoly kiadás jöhet össze ezekből, ha valaki gyakran vásárolt kártyával. Érdemes lehet sms-ek helyett a push-értesítéseket bekapcsolni, amelyek gyakran ingyenesek, csak a bank alkalmazását kell letölteni hozzájuk, igaz, egyes hitelintézeteknél ennek az értesítésnek is van havi díja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi tájékoztatása szerint 2021-ben egyes ügyfelek ötször kevesebbet fizethettek volna ugyanazokért a szolgáltatásokért egy másik banknál. A számlatulajdonosok több mint 25 százaléka 6000 forintnál többet fizetett a bankkártyájáért, pedig a legtöbb banknál ugyanez évi 3-4000 forintért is elérhető lett volna. A számlavezetési díj felelt az összköltségek 24,7 százalékáért, miközben ezt a díjat több bankszámlacsomagnál elengedik, ezzel a költségek közel negyedét meg lehetne spórolni. A készpénzfelvétel továbbra is népszerű: hiába ingyenes havi 150 ezer forintig, így is a díjak közel 24 százalékát emiatt vonták le. Ezt az átutalások (16,9%) és az sms-ek (14,4%) költsége követi. Az újabb statisztikára még várni kell, ám vélhetően az arányok nem sokat változtak.

Lehet olcsóbb is a bankszámla

A díjkimutatás a money.hu szakértői szerint nagy segítséget ad az esetleges bankszámlaváltáshoz, amivel éves szinten akár tízezreket lehet spórolni. Nem feltétlenül kell új bankot keresni: előfordulhat, hogy a jelenlegi banknak is van olyan bankszámlája, ami alacsonyabb díjakkal érhető el azonos bankolási szokások mellett.

De ha másik szolgáltatót kell keresni, attól sem kell megriadni: az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően ez jóval könnyebb feladat, mint néhány évvel ezelőtt. Miután megvan az új bankszámla, számlaváltási meghatalmazást kell beadni az új banknál, ami értesíti a régi szolgáltatót, és elkéri az ügyfél adatait, például az ismétlődő átutalások, beszedési felhatalmazások adatait, valamint átutalják az egyenleget az új számlára. A régi bankszámlát ilyenkor meg lehet szüntetni. A szolgáltatóváltás akár 13 munkanapon belül megtörténhet.

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük