Gazdaság

Úgy tűnik, tovább kell fizetni a kötelező 5000 forintot

A népszavazás kezdeményezője, Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője a HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy időarányosan jelentős elmaradásban vannak a szükséges 200 ezer aláírástól. A választási kampányidőszak miatt az aláírásgyűjtést fel kell függeszteni, június 9. után még 30 napig lenne lehetőség a hiányzó támogatások begyűjtésére, de nincs érdemi esély a kezdeményezés sikerére.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kötelező tagsága nem népszerű Magyarországon, sok vállalkozó érezhetően egyszerű sarcnak érzi az 5000 forintos díjat, ami nem annyira az összeg nagysága, hanem inkább az elve miatt bosszantó sokaknak. A népszavazást kezdeményező Lukács László György szerint a tagság népszerűtlenségére jellemző, hogy hiába kötelező, az idén 250 ezer vállalkozás nem fizette be a tagdíjat.

A múlt héten a parlamentet is megjárta az ügy, Matolcsy György MNB-elnök kapott kérdést a témáról.

Nem hiszem azt, hogy érdemes egy kötelező kamarai rendszerben olyan kamarát fenntartani, ahol a felmérések szerint a tagok 80-90 százaléka nem veszi igénybe a kamarai szolgáltatásokat

– mondta Matolcsy.

A jegybankelnök emlékeztetett arra, hogy az önkéntes kamarai rendszerek angolszász, skandináv példái kedvezőbbek, mint a kötelező kamarák tapasztalatai, ezért önkéntes kamarai rendszert szívesebben látna Magyarországon. (via portfolio.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények