Belföld

Több mint 100 irodát bérelnek országszerte az adófizetők pénzén a parlamenti képviselők

Erről a Blikk számolt be. A lap kikérte az Országgyűlés Hivatalától az összes frakciószerződést, amelyből kiderül, hogy havonta 25 milliót, éves szinten 300 millió forintot emészt fel, hogy az országgyűlés tagjainak a fővárosban és vidéken is legyenek bázisaik.

A lista alapján a legdrágább irodákat a Demokratikus Koalíció képviselői bérlik: Gyurcsány Ferencnek, Vadai Ágnesnek, Sebián-Petrovszki Lászlónak és Oláh Lajosnak fejenként 850 ezer forintért bérel ingatlant az Országgyűlés Hivatala – ezek mindegyike a párt Teréz körúti központjában található.

Miközben a DK-sok jellemzően „tömörülnek”, a szocialisták igyekeznek egymástól minél távolabb és minél több helyet bérelni. Ezek közt a rekorder Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető például párhuzamosan öt irodát bérel, egyet-egyet Szigetváron, Érden, Siklóson, Kecskeméten és Gyulán összesen 813 ezer forintért – írja a 24.hu.

A legnagyobb irodát a KDNP-s Móring József Attila választotta, aki Somogy megyei választókerületében 362 négyzetméteren tevékenykedhet. A Mi Hazánk-elnök Toroczkai László pedig nem szakadt el előző munkahelyétől: 115 ezer forintért bérel egy alig 29 négyzetméteres irodát az ásotthalmi polgármesteri hivatalban, amelyet 2022-ig ő maga vezetett.

Az adatokból kiderült, hogy jóval kevesebb irodabérleti szerződése van a parlamentnek, mint a korábbi években. Ennek oka, hogy a Fidesz-frakció tagjai tavaly év végén összehangoltan felmondták az összes irodabérleti szerződésüket. Tavaly még a nagyobbik kormánypárt több irodát bérelt, mint a nyolc másik frakció együttvéve, havonta közel 32 millió forint értékben. Megjegyzendő, hogy nem száll vissza az államkasszába az a megközelítőleg 145 millió forint, ami a Blikk számításai szerint havonta jár irodabérlésre a fideszes képviselőknek: erről az összegről ugyanis lemondhatnak a frakciójuk javára. (via 24.hu)

Fotó: Bankó Gábor, forrás: 444

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?