Gazdaság

Szakértő: baba(váró)-boomot okozhat az új CSOK Plusz az év elején

A CSOK Plusz bevezetése miatt a következő hónapokban várhatóan ismét visszaesik majd a Babaváró miatti amúgy is visszafogottabb kereslet – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Gergely Péter szerint ennek csak egyik oka, hogy jövőre 10-ről 11 millióra emelkedik a Babaváró igényelhető maximuma, a másik ok, hogy a CSOK Plusz új szabályai szerint a Babaváró mellé nem kell majd külön önerőt tenni az első lakás megvásárlásakor – feltéve, ha a család megfelelő jövedelemmel rendelkezik.

Az életkori szigorítás szemmel láthatóan nem növelte az elmúlt hónapokban a Babaváró iránti keresletet – kommentálta a legfrissebb jegybanki adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Mint ismert, 2024 januárjától már csak a 30 év alatti hölgyek igényelhetik a Babavárót a korábbi 40 éves korhatár helyett. Azok a 30 és 40 év közötti hölgyek, akik jövőre várandósak lesznek, még hozzájuthatnak a hazai családpolitikai intézkedések egyik zászlóshajó termékéhez.

Komoly visszaesés

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a Babaváró piacából már kiárazódott az a rendkívül komoly, előrehozott kereslet, amelyet a Babaváró támogatások jövője iránti aggodalom fűtött fel a tavalyi év végén. Az akkori előrehozott kereslet alaposan rányomta a bélyegét az idei első félév igénylési adataira: az első negyedévben a 2022-es év azonos időszakának igényléseinek alig több, mint harmadát sikerült teljesítenie a piacnak, de még a második negyedévben sem érte el a Babaváró igénylésének mértéke az egy évvel korábbi szint 50 százalékát.

Gergely Péter szerint a harmadik negyedévben már egyértelműen normalizálódott a kereslet, azonban a korábbi évekhez képest továbbra is visszafogott az igénylés mértéke. Az elmúlt hónapokban stabilan havi 2200-2600 család döntött a Babaváró felvétele mellett, ez 20-30 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi igénylések számát.

A keretemelés és a CSOK Plusz visszafogja a keresletet

Ha lenne is valamekkora élénkülés az életkori szigorítás miatt a következő hónapokban, az bizonyosan nem fogja tudni kompenzálni azt a várható forgalomkiesést, amelyet az okoz, hogy a következő évtől tíz százalékkal, 10 millióról 11 millió forintra emelkedik az Babaváró igénylésének maximális összege – vélekedik Gergely Péter.  Ráadásul – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – a szintén januárban debütáló CSOK Plusz (városi CSOK) új szabályainak köszönhetően a Babaváró konstrukció még jobban felértékelődik majd.

Az új szabályok szerint ugyanis a CSOK Pluszt igénybe vevő ügyfeleknek elegendő lesz az első lakás megvásárlása esetén 10 százalékos önerőt felmutatni. Ezt pedig az alapvetően szabad felhasználású, de az esetek 70-80 százalékában eddig is lakáscélra fordított Babaváró segítségével teljes mértékben lehet fedezni. A Babaváró feltételei szerint ugyanis a bankok a Babaváró teljes összegét kötelesek önerőként elfogadni, ennek feltétele mindössze az, hogy a Babaváró igénylése 90 nappal megelőzze a CSOK igénybevételét.

Jó fizetés kell az önerő nélküli lakásvásárláshoz

Gergely Péter szerint ugyanakkor azzal, hogy a CSOK Plusz igénylése a banki kockázatértékeléshez kötött, a fiatal családoknak az önerő Babaváróból történő fedezése mellett továbbra is elegendő jövedelmet kell majd felmutatniuk, ha maximálisan ki szeretnék használni a CSOK Plusz kedvezményt. A három vállalt gyermek esetében maximálisan igényelhető 50 millió forintos CSOK Plusz igénybevételéhez minimum nettó 474 ezer forintos jövedelmet kell felmutatniuk az MNB hitelfék szabályai alapján. Ehhez 2023-ban a még gyermektelen, ám a friss házasok kedvezményét igénybe vevő családnak bruttó 720 ezer forintos havi jövedelmet kell igazolnia – jelezte a szakértő.

Többszörösére ugorhat a Babaváró folyósítás az év elején

Gergely Péter emlékeztetett arra, hogy a kormányzati közlések szerint jövőre 14-15 000 család igényelhet majd CSOK Pluszt. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az érintettek döntő része a Babavárót is igénybe fogja venni, ezért a szakértő arra számít, hogy jövő év egészére nézve minimum 30 százalékkal bővül majd a Babaváró iránti kereslet is. A 2023. év eleji igénylési mélyponthoz képest – idén januárban mindössze 716, februárban 1231 szerződés köttetett – ugyanakkor az év első hónapjaiban éves bázison többszörösére ugorhat majd a Babaváróra szerződők száma.

Címlapkép: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?