Külpol

Oroszország döntött: lakhatatlanná teszik Ukrajna második legnagyobb városát

Kijevi katonai források számoltak be a brit The Economistnak, hogy Oroszország eldönthette milyen sorsot szán Harkiv városának az ukrán határ közelében.

A háborút megelőzően közel másfél milliós lakosságú Harkiv korábban Ukrajna egyik legfontosabb társadalmi-politikai-gazdasági központjának számított. A fekvése miatt a 2022-es februári inváziót követően azonnal kitett lett az orosz támadásoknak, mivel mindössze 40 kilométerre fekszik az orosz határtól. A város lakossága jelentősen ingadozott, eleinte rengetegen menekültek el, majd sokan visszatértek Harkivba a helyzet enyhülését követően.

 A jelenlegi lakosságáról nem állnak rendelkezésre pontos adatok, de a becslések szerint legalább egymillió ember él a városban.

A JELENTŐSÉGE ELLENÉRE UKRÁN HÍRFORRÁSOK ARRÓL SZÁMOLTAK BE, HOGY OROSZORSZÁG ELHATÁROZTA MAGÁT HARKIV LAKHATATLANNÁ TÉTELE MELLETT.

Ihor Terekhov, a város polgármestere határozottan cáfolta ezt a feltételezést, szerinte a lakóknak sem áll szándékukban feladni a várost.

A kelet-ukrajnai település kitett az orosz légitámadásoknak, emiatt egyre hangosabban kérlelik a nyugati partnereiket, hogy küldjenek légvédelmi rendszereket a város védelmére. Oroszország az elmúlt időszakban Harkiv kulcsfontosságú infrastrukturális elemeit lőtte, így például a legfontosabb erőművet vették célba.

A rakétacsapások ellen nem rendelkezik kellő légvédelmi infrastruktúrával a Ukrajna, ezért egyre nehezebb az élet a hasonló helyeken.

Idén először szervez közösen konferenciát a Portfolio és a Wolters Kluwer a témában – körüljárjuk, hogyan hat a LegalTech és a DigitalCompliance a versenyképességre és melyek a digitális térben való jelenlétet meghatározó legfontosabb jogi-szabályozási területek. Vegyen részt Ön is a jogi, üzleti, informatikai és kiberbiztonsági területek aktív párbeszédében.
HÍRSZERZÉSI JELENTÉSEK SZERINT MOSZKVA 120 EZER KATONÁT KÉPEZ KI JELENLEG, AKIKET A JÖVŐBEN AKÁR AZ UKRÁN NAGYVÁROS ELLENI HARCBAN IS BEVETHETNEK.
Hozzáteszik azonban, hogy Harkiv bevétele szinte lehetetlen feladatnak tűnik jelenleg az orosz csapatoknak, mivel ehhez át kellene törniük az erős ukrán védelmet, miközben nincs meg a szükséges légifölényük sem. (via portfolio.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények