Gazdaság

Óriási gáz van: földbe állt a gazdaság, minden idők legmagasabb államháztartási hiánya jött össze

Az ötödik Orbán-kormány lassan a ciklusának feléhez közeledik, így érdemes számot vetni arról, hogyan áll a magyar gazdaság.

Az elmúlt években a kormány Európa-rekord inflációt hozott össze, a gazdasági teljesítmény recesszióba fordult, az ipari termelés mellett pedig a lakossági fogyasztás is bezuhant. A forint ismét gyengélkedik, újra 400 Ft körül váltják az eurót – tájékoztatta a Közbeszédet Vajda Zoltán, szocialista országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke.

A bizottság elnöke lapunknak küldött közleményében elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium közlése alapján minden idők legmagasabb februári deficitjét hozta össze a kormány, ugyanis az előző hónapban 1758 milliárd forintos volt az államháztartási hiány, ez pedig azt jelenti, hogy már az év első két hónapjában teljesült az éves pénzforgalmi hiányterv közel 70 százaléka.

Vajda Zoltán közölte, a jelenlegi hatalomhoz köthető, a gazdaságra jelentős ráhatással bíró személyek egyre frusztráltabbak, hiszen az lett volna a feladatuk, hogy fejlődő pályára állítsák a magyar gazdaságot, ehelyett az egymással szembeni rivalizálást és a nyilvános acsarkodást választották, miközben a gazdaságot földbe állították. A Matolcsy György – Nagy Márton – Varga Mihály hármasának felelőtlen nyilvános vitái rányomják a bélyeget a magyar gazdaságra – tette hozzá.

Az MSZP-s politikus ismertette továbbá, hogy mindezek mellett a kormány újra idejekorán kezdi megtervezni a jövő évi költségvetést, miközben az idei büdzsét is jelentősen félrekalkulálták.

Megerősítette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet azt kívánja, hogy minél előbb megtörténjen a költségvetés módosítása, azonban a kormány várhatóan mindent a júniusi választásoknak rendel alá. Éppen ezért levélben fordultam az ügyben illetékes Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy kiderüljön, mikor tervezi benyújtani a kormány az idei költségvetés módosítását a parlament számára – zárta a szerkesztőségünknek küldött nyilatkozatát Vajda Zoltán.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.