Nagymama titkos lekváros linzere: az íz, ami mindig hazarepít
Ha valami igazán klasszikus, de mindig működő édességre vágysz, a lekváros linzer a tökéletes választás. Ropogós, omlós tészta és édes, gyümölcsös töltelék, minden falatban ott van a nosztalgia és a kényeztetés. Egyszerűen elkészíthető, mégis lenyűgöző, így biztosan a család kedvence lesz egy pillanat alatt.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
-
250 g liszt
-
150 g vaj vagy margarin
-
100 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tojás
-
1 csipet só
-
1 teáskanál reszelt citromhéj (opcionális)
-
kb. 200 g lekvár (ribizli, málna, barack – ízlés szerint)
-
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
-
A lisztet keverd össze a porcukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval.
-
Add hozzá a hideg, kockára vágott vajat, majd morzsold össze a liszttel, amíg morzsás állagot nem kapsz.
-
Add hozzá a tojást és a citromhéjat, majd gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kis lisztet.
-
A tésztát csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
-
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
-
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 3–4 mm vastagra, majd szaggasd ki a kívánt formákat (egész és lyukas közepű darabokat).
-
A fél darabokat süsd 10–12 percig aranybarnára, majd hagyd teljesen kihűlni.
-
A lekvárt melegítsd át, ha túl sűrű, hogy könnyen kenhető legyen. Kend a tésztaalapokra, majd illeszd rá a lyukas darabokat.
-
Szórd meg porcukorral, és hagyd egy kicsit összeérni, hogy az ízek teljesen összeolvadjanak.
Ez a lekváros linzer nemcsak finom, de látványra is tökéletes. Egy falat, és azonnal visszarepít a gyerekkor édes emlékeihez. Tökéletes tea- vagy kávé mellé, de akár desszertként is megállja a helyét bármilyen alkalomkor.
Címlapkép: Facebook
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!