Belföld

Közösen gyűjti az íveket az Egységes Diákfront és az Esély Közösség

Partnerségre lépett az Egységes Diákfront (EDF) és az Esély Közösség az úgynevezett „nemzeti konzultációs ívek” begyűjtésére indított társadalmi akció kapcsán – jelentette be Ujhelyi István, az Esély Közösség alapítója és Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja; erről szóló tájékoztató levelet ma kaptak a közösség aktivistái – tájékoztatta az Esély Közösség sajtóosztálya a Közbeszédet.

Ujhelyi István, az Esély Közösség alapítója elmondta, fontos és értékes együttműködésről van szó egy fontos és értékes cél érdekében, amelyet még a diákok és az aHang mozgalom közösen hívott életre: egymillió üres nemzeti konzultációs ívet fognak – illetve most már fogunk – összegyűjteni a következő hetekben annak érdekében, hogy megmutassuk: a kormányzati hazug propagandán túl is létezik egy élő és gondolkodó Magyarország.

“Az Esély Közösség vezetőjeként biztosítottam arról az akció kezdeményezőit és az abban már résztvevő civileket, illetve partnereinket, az Egységes Diákfront képviselőit, hogy az immár több mint huszonnégyezer feliratkozóval rendelkező Esély Közösség is aktívan kiveszi a részét az ívek begyűjtéséből és a gyűjtőpontok bővítéséből, azok használatára való minél hatékonyabb mozgósításból” – közölte Ujhelyi.

Hozzáétette, hogy határozott álláspontjuk, hogy a “nemzetinek hazudott konzultáció ebben a formájában semmilyen más célt nem szolgál, mint a kormánypárti tábor tudatos hergelését és megtévesztését”.  Véleménye szerint maga a konzultáció intézménye támogatható lenne, ha valódi kérdéseket tenne fel az állam és valódi válaszokat várna, ráadásul a közéletet, illetve a közös haza sorsát valóban meghatározó ügyekben.

Elmondta, hogy a jelenlegi, újabb konzultációs kampány azonban ebben a formájában teljesen felesleges, sőt, súlyos károkat okoz az Európai Unió és Magyarország kapcsolatának. Ujhelyi kiemelte, hogy a “fideszes pártpolitikai propaganda-akcióra elköltött közpénzmilliárdoknak sokkal jobb helye lenne például a magyar oktatásban, a pedagógusok béremelésének hazai forrásokból történő garantálásában”.

Ujhelyiék egyetértenek az akció kezdeményezőivel és támogatóival abban, hogy “meg kell akadályozni a hazug kormányzati állítások fals legitimálását; ne adjunk okot arra, hogy a Fidesz újabb plakátkampányokon hirdesse, hogy „a magyar emberek 97 százaléka” támogatja a politikáját”. Mint mondta, ahogyan korábban, úgy most sem lesz igaz ez az állítás.

Az Esély Közösség hivatalosan is csatlakozott tehát az aHang és az Egységes Diákfront kezdeményezéséhez és utóbbi diákszervezet partnereként összehangolt módon segítsék a toborzást és az ívek begyűjtését.

Ujhelyi Istvánék arra kérték és kérik a támogatóikat, illetve szimpatizánsaikat, hogy a helyi Esély Körök mozgósításával gyűjtsenek üres konzultációs íveket és azokat adják le postai vagy személyes úton a szervezőknek, ha pedig lehetőségük van rá, úgy létesítsenek maguk is gyűjtőpontokat.

“Biztos vagyok benne, hogy az Esély Közösség hálózata is érdemben hozzá fog tudni járulni az „ellenkonzultációhoz”, ezzel pedig az alternatív civil hang minél sikeresebb felerősítéséhez” – fogalmazott Ujhelyi István, a szervezet alapítója.

Címlapkép: Ujhelyi István/Facebook

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?