Belföld

Komoly veszélyre figyelmeztetik a magyar utazókat

Saját és családtagjaink biztonsága mindennél fontosabb, így nem mindegy, hogy az utazásra szánt pénzt kire bízzuk és milyen szolgáltatást kapunk érte – hívja fel a figyelmet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

Közleményükben azt írják, hogy napjainkban gyakran találkozhatunk az interneten magukat utazási szakértőként feltüntető tanácsadókkal és „utazási irodákkal”. Természetesen lehet, hogy ezek az utak jól sikerülnek, az így szervezett utazások azonban számos kockázatot rejtenek magukban – teszik hozzá.

Utazásszervezői engedéllyel nem rendelkező magánszemélyek, vállalkozások gyakran nem rendelkeznek kellő szakmai tapasztalattal, hibás teljesítés esetén nincs kihez fordulni, az utas nem kap megfelelő kompenzációt – emelik ki.

Ezek a tanácsadók, jogosulatlan utazásszervezők jellemzően nem fizetnek adót a tevékenységük után, így leginkább ennek tudható be, hogy a regisztrált utazási vállalkozásoknál alkalmanként némileg kedvezőbb áron tudnak utazásokat ajánlani.

A legtöbb esetben az utas semmilyen számlát sem kap.

Az ilyen tanácsadókra és vállalkozásokra nem vonatkoznak az utasokat védő szigorú fogyasztóvédelmi szabályok és nem rendelkeznek vagyoni biztosítékkal sem, így amennyiben az utazás valamilyen oknál fogva meghiúsul, semmi biztosíték nincs arra, hogy az utazó visszakapja a befizetett pénzét.

A fentiek ismeretében érdemes alaposan megfontolni, hogy az utazó kire bízza saját és hozzátartozóinak biztonságos utaztatását és megspórolt pénzét – olvasható a MUISZ sajtóközleményében.

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények