Pletykafészek

„Kiderült a titok: nagyanyáink bejglije azért nem repedt meg soha, itt a recept, amit eddig féltve őriztek

Nagyanyáink mindig tudták, hogyan kell hibátlan bejglit készíteni: náluk sosem repedt szét, a tészta puha maradt, a töltelék pedig pont annyi volt, amennyi kellett. Bár ma már rengeteg modern recept kering az interneten, a klasszikus módszer még mindig verhetetlen. Most megmutatjuk azt a bevált technikát, amellyel az ünnepi asztalra kerülő bejgli garantáltan egyben marad.

Miért működnek nagyanyáink módszerei?

A régi receptek titka a türelem és a pontos arányok betartása volt. A tészta hosszan pihent, a töltelék nem áztatta el a bejglit, és minden lépésnek megvolt a maga ideje. Ezeket a szabályokat követve ma is biztosan elkerülhető a repedés.

A repedésmentes bejgli legfontosabb titkai

  • hideg, pihentetett tészta

  • megfelelően sűrű, kihűlt töltelék

  • alapos szurkálás, hogy sütés közben eltávozzon a gőz

  • lassú, egyenletes sütés

Nagyanyáink bejglireceptje két rúdhoz

A tésztához:

  • 30 dkg liszt

  • 15 dkg hideg vaj

  • 5 dkg porcukor

  • 1 tojássárgája

  • 1 dl tej

  • 1 csipet só

  • 1 dkg élesztő

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió

  • 10 dkg cukor

  • 1 dl tej

  • 1 teáskanál citromhéj

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák

  • 10 dkg cukor

  • 1 dl tej

  • 1 teáskanál narancshéj

A tetejére:

  • 1 tojás a márványos bevonathoz

Elkészítés régi, bevált módra

  1. A tésztát gyúrd össze gyorsan, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe legalább egy éjszakára.

  2. A töltelékeket készítsd el a tej felforralásával, majd keverd össze a száraz hozzávalókkal, és hagyd teljesen kihűlni.

  3. A tésztát oszd két részre, nyújtsd ki téglalap alakúra, és egyenletesen simítsd rá a tölteléket.

  4. A széleken hagyj üres részt, majd szorosan tekerd fel a tésztát.

  5. A rudakat helyezd sütőpapíros tepsibe, és tűvel több helyen szurkáld meg, hogy a gőz ne repessze szét.

  6. Kend le tojássárgájával, hagyd megszáradni, majd kend le tojásfehérjével is.

  7. Pihentesd meleg helyen 20–30 percig.

  8. Süsd 180 fokon 25–30 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

A hagyományos módszer ma is működik

Nagyanyáink receptje nem véletlenül maradt fenn: egyszerű, megbízható és minden alkalommal gyönyörű, repedésmentes bejglit eredményez. Ha idén a biztos megoldást keresed, ez a klasszikus változat a legjobb választás.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük