„Kiderült a titok: nagyanyáink bejglije azért nem repedt meg soha, itt a recept, amit eddig féltve őriztek
Nagyanyáink mindig tudták, hogyan kell hibátlan bejglit készíteni: náluk sosem repedt szét, a tészta puha maradt, a töltelék pedig pont annyi volt, amennyi kellett. Bár ma már rengeteg modern recept kering az interneten, a klasszikus módszer még mindig verhetetlen. Most megmutatjuk azt a bevált technikát, amellyel az ünnepi asztalra kerülő bejgli garantáltan egyben marad.
Miért működnek nagyanyáink módszerei?
A régi receptek titka a türelem és a pontos arányok betartása volt. A tészta hosszan pihent, a töltelék nem áztatta el a bejglit, és minden lépésnek megvolt a maga ideje. Ezeket a szabályokat követve ma is biztosan elkerülhető a repedés.
A repedésmentes bejgli legfontosabb titkai
-
hideg, pihentetett tészta
-
megfelelően sűrű, kihűlt töltelék
-
alapos szurkálás, hogy sütés közben eltávozzon a gőz
-
lassú, egyenletes sütés
Nagyanyáink bejglireceptje két rúdhoz
A tésztához:
-
30 dkg liszt
-
15 dkg hideg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 tojássárgája
-
1 dl tej
-
1 csipet só
-
1 dkg élesztő
A diós töltelékhez:
-
20 dkg darált dió
-
10 dkg cukor
-
1 dl tej
-
1 teáskanál citromhéj
A mákos töltelékhez:
-
20 dkg darált mák
-
10 dkg cukor
-
1 dl tej
-
1 teáskanál narancshéj
A tetejére:
-
1 tojás a márványos bevonathoz
Elkészítés régi, bevált módra
-
A tésztát gyúrd össze gyorsan, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe legalább egy éjszakára.
-
A töltelékeket készítsd el a tej felforralásával, majd keverd össze a száraz hozzávalókkal, és hagyd teljesen kihűlni.
-
A tésztát oszd két részre, nyújtsd ki téglalap alakúra, és egyenletesen simítsd rá a tölteléket.
-
A széleken hagyj üres részt, majd szorosan tekerd fel a tésztát.
-
A rudakat helyezd sütőpapíros tepsibe, és tűvel több helyen szurkáld meg, hogy a gőz ne repessze szét.
-
Kend le tojássárgájával, hagyd megszáradni, majd kend le tojásfehérjével is.
-
Pihentesd meleg helyen 20–30 percig.
-
Süsd 180 fokon 25–30 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A hagyományos módszer ma is működik
Nagyanyáink receptje nem véletlenül maradt fenn: egyszerű, megbízható és minden alkalommal gyönyörű, repedésmentes bejglit eredményez. Ha idén a biztos megoldást keresed, ez a klasszikus változat a legjobb választás.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!