Karácsonyi fánk, amitől ünnepi hangulat költözik a konyhába: ezt muszáj kipróbálnod!
A karácsony nemcsak a fényekről, a családi összejövetelekről és az ajándékokról szól, hanem azokról az ízekről is, amelyek évről évre visszahozzák a meghitt ünnepi hangulatot. A fánk hagyományosan farsangi édesség, de egy kis kreativitással és finom karácsonyi fűszerekkel valódi ünnepi desszertté varázsolható. Ez a recept puha, illatos, könnyed tésztát ad, amelyet fahéj, narancshéj és vanília tesz igazán különlegessé.
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dkg friss élesztő
-
3 dl langyos tej
-
5 dkg olvasztott vaj
-
5 dkg cukor
-
2 tojássárgája
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 teáskanál reszelt narancshéj
-
1 teáskanál fahéj
-
Olaj a sütéshez
Tálaláshoz:
-
porcukor
-
fahéj
-
lekvár vagy vaníliakrém
Elkészítés
-
Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben egy kevés cukorral.
-
A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancshéjat és a fahéjat.
-
Keverd hozzá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojássárgákat.
-
Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán át, amíg a duplájára nő.
-
Lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagra, és szaggass belőle fánkokat.
-
További 20 perc pihentetés után közepesen forró olajban süsd aranybarnára, mindkét oldalát.
-
Papírtörlőn csöpögtesd le, majd porcukorral hintsd meg, és kínálhatod lekvárral vagy krémmel.
Ez a karácsonyi fánk tökéletes választás, ha idén valami egyszerre hagyományos és különleges édességgel szeretnéd megörvendeztetni a családot. Az ünnepi fűszerezésnek és a puha tésztának köszönhetően garantáltan az asztal kedvence lesz. Készítsd el akár a szentestére, akár egy meghitt adventi délutánra, az illata és íze biztosan ünneppé varázsolja a pillanatot.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!