Belpol

Karácsony Gergely választási csalásra tett kísérletként fogja értékelni, ha bizonyos garanciák nem teljesülnek az újraszámlálásnál

Karácsony Gergely főpolgármester az általa megjelölt garanciális elemek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását.

Karácsony Gergely – aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson – hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában “teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként” fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását.

Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, akkor az eredménytől függetlenül joggal gondolhatjuk azt, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket – tette hozzá.

A négy garanciális elemet ismertetve elmondta: a szavazólapokat, szavazóurnákat “ne vigyék sehova”, ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, valamint az urnák és a szavazólapok felbontása során jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak.

Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljeskörű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat “legapróbb részleteinek” a dokumentálásával történjen.

A negyedik garanciális elem az, hogy plusz megfigyelők delegálásra legyen lehetőség – mondta Karácsony Gergely.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezeket olvasta már?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük