Külpol

Ítéletidő Romániában: szünetel a tanítás, közel 200 járművet kellett kimenteni

Kitart az ítéletidő Románia keleti részén, hét megyében volt szükség hatósági beavatkozásra az erős szél és havazás miatt, számos iskolában szünetel az oktatás – közölték kedden a hatóságok.

A román belügyminisztérium tájékoztatása szerint a viharos téli időjárás főként moldvai és dobrudzsai, de munténiai megyéket is érint. Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui és Vrancea megye 56 településén volt szükség hatósági beavatkozásra.

Mint közölték, 28 embert a behavazott utakon elakadt gépkocsijából kellett kimenteni, és több mint 190 jármű kiszabadításánál segédkeztek. Az erős szél kísérte havazás miatt több megyében közutakat zártak le, öt országúton és 26 megyei úton tilos a közlekedés.

A viharos időjárás a vonatközlekedésben is késéseket okoz, és a vízi közlekedésre is kihat: dunai és tengerparti kikötőket zártak le az erős szél miatt. Tizenegy településen az áramellátás sincs biztosítva.

Az oktatási minisztérium közölte: kedden Iasi megye valamennyi oktatási intézményében, illetve a viharos időjárás által sújtott többi megye számos iskolájában szünetel a tanítás, a behavazott utakon nehéz őket megközelíteni.

A román meteorológiai szolgálat (ANM) nyolc moldvai, dobrudzsai és munténiai megyére adott ki kedden elsőfokú viharriasztást, és az egész országban fagyot jelzett előre. Erdély keleti és középső részén mínusz 20 fokra is eshet a hőmérséklet – írták.

 Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük