Külpol

Hatalmas lángokba borult Vlagyimir Putyin rezidenciája – VIDEÓ

Információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hivatalos rezidenciája lángokba borult az Altaj-hegyvidék Ongudaji járásában május 30-án. Az orosz elnök feltételezett bunkeréhez tartozó egyik épület teljesen kiégett, a tűzről készült felvételeket nyilvánosságra hozták, amelyeket újságírók elemeztek.

Kigyulladt Vlagyimir Putyin nem hivatalos rezidenciája az Altaj-hegyvidék Ongudaji járásában, az egyik épület teljesen kiégett –

írja a The Odessa Journal. Az orosz Vazinnye Isztorij – Fontos történetek portál közzétette a tűzről készített fotókat és felvételeket, a Sirena kiadvány oknyomozói elemezték az információkat.

Elemzők szerint a homlokzat színe, az épületek elrendezése, a zöldfelület, a terep és a tető az aktivisták fotóin egybeesik a lakóházról készült korábbi fényképek elemeivel.

Az újságírók a képeket speciális programok segítségével elemezték, azonban nem találtak manipulációra utaló jeleket. Azt állítják, hogy a fotók május 30-án készültek. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának ügyeleti egysége nem kommentálta a tűzről szóló információkat. A tűz oka ismeretlen.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, egy jelentés szerint – amelynek társszerzője egy korábbi miniszterelnök-helyettes és Putyin-kritikus, Borisz Nyemcov volt – a helyszínt „az orosz elnök és más magas rangú tisztviselők számára kijelölt szövetségi védelmi szolgálat őrzi”.

Szanatóriumként van nyilvántartva, véres fürdőkről hírhedt

A Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciájának tartott altaji épületcsoport a Gazprom szanatóriumaként van nyilvántartva. A mintegy 3 milliárd rubelbe kerülő létesítmény építése 2009–2010-ben vált ismertté. 2011-ben újságírók megpróbáltak bejutni a szanatóriumba, de a biztonságiak megtagadták a belépést arra hivatkozva, hogy a helyszín különleges státuszú az ország vezető tisztségviselői számára. Az épületegyüttes az Ursul és a Katuny folyók találkozásánál található. Az orosz elnök többször is megszállt ebben a „szanatóriumban” az Altaj-hegységben tett nem hivatalos látogatásai során.

A rezidencia közelében található egy zárt, speciális farm, ahol maralokat (nagy testű gímszarvasokat) tenyésztenek, hogy az agancsukból vért nyerjenek. 2016-ban, az Altajban tartott államtanácsi ülés előtt a média arról számolt be, hogy 70 kilogrammnyi agancsot készítettek elő Putyin számára.

A SZARVASOK VÉRÉT A HÍRESZTELÉSEK SZERINT OLYAN FÜRDŐKHÖZ HASZNÁLJÁK, AMELYEKET GYÓGYHATÁSÚNAK TARTANAK.

2022-ben a Proekt orosz kiadvány Putyinhoz közel álló személyekre hivatkozva azt állította, hogy az akkori védelmi miniszter, Szergej Sojgu vezette be Putyint az altaji véres fürdők szeretetébe. Állítólag a Gazprom vezetője, Alekszej Miller is élvezi az ilyen eljárásokat.

Korántsem ez az orosz elnök egyetlen óvóhelye

Korábban Gleb Karakulov – aki 2022-es disszidálása előtt kapitányként szolgált az orosz Szövetségi Védelmi Szolgálatnál (FSO), feladata javarészt az orosz elnök tartózkodási helyének elfedése volt – ritka betekintést engedett Vlagyimir Putyin paranoid életmódjába, megerősítve az orosz elnök titkos vonathálózat, a különböző városokban lévő azonos irodák, a szigorú személyes karantén és a fokozódó biztonsági protokollok létezését.

A magas rangú orosz biztonsági tiszt elmondása szerint Oroszország elnöke „betegesen félti az életét”. Információk szerint egy speciálisan erre a célra épített, páncélozott vonatot használ hivatalos utazásaihoz, a titkos vasúthálózat olyan állomásokat foglal magába, amelyek Putyin lakóhelyeit kötik össze – például a moszkvai régióbeli Novo-Ogarjovót, valamint fekete-tengeri üdülőhelyét, a Szocsiban található Bocsarov Rucsej rezidenciát. Az orosz elnök hírek szerint azonosan kinéző irodákat építtetett fel Szentpétervárott, Szocsiban és Novo-Ogarjovóban is, ahol a titkosszolgálatok hamis autókonvojokat és repülőgépeket használnak, hogy úgy tegyenek, mintha az elnök éppen távozna.

Az altaji hegyvidéki üdülőhely egyike lehet annak a 20 ingatlannak, amelyekről Borisz Nyemcov még 2012-ben azt állította, hogy Putyin rendelkezésére állnak, több tucat luxusrepülőgéppel, négy jachttal és összesen hétszázezer dollárt érő 11 karórával együtt, amelyeket állítólag mind közpénzből vásároltak. Nyemcovot 2015-ben meggyilkolták, miközben átkelt egy hídon a Kreml közelében.

AZT IS FELTÉTELEZIK, HOGY PUTYIN EGYIK BUNKERE IS EBBEN AZ ALTAJI LÉTESÍTMÉNYBEN TALÁLHATÓ.

A helyi lakosok a koronavírus-járvány idején Putyin helikopterét is látni vélték a rezidencia közelében.

Fotó: Pixabay

(via index.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények