Gazdaság

GYED 2024 – Íme a pontos számok, így változnak az összegek

A Gyermekgondozási Díj (GYED) Magyarországon az egyik leggyakrabban igényelt családtámogatási juttatás, amely a szülőknek segít az anyasági időszakban.

Az idei évben ismét érvényesek a GYED kalkulátor 2024 számításai, amelyek meghatározzák a GYED maximális összegét a különböző típusok esetében, beleértve a sima szülői GYED-et, a nagyszülői GYED-et és a diplomás GYED-et (hallgatói GYED).

Mi az a GYED?

A Gyermekgondozási Díj (GYED) egy nem szociális alapú, TB-jogviszonyhoz kötött családtámogatási ellátás. A GYED extra kalkulátor 2024 évében kiszámolja, hogy a szülők milyen összeggel számolhatnak a GYED időszakában.

GYED alapfeltételei 2024-ben

  1. A GYED 2024-ben TB-jogviszonyhoz kötött, és a szülési szabadság leteltétől, a CSED (Csecsemőgondozási Díj) folyósításának megszűnéséig jár.
  2. A szülőnek rendelkeznie kell az elmúlt 2 évben összesen 365 napnyi TB-jogviszonnyal.
  3. A gyermeknek a szülői háztartásban kell nevelkednie.
  4. A GYED alapvetően a szülői GYED-et foglalja magában, de az apa is jogosult rá, ha az anya nem él vele.
  5. A GYED alatt a szülő munkát végezhet.

GYED típusai 2024-ben

  1. Nagybővülésű GYED: A szülői GYED extra kalkulátor 2024 évi adatai szerint a maximális összeg a minimálbér kétszeresének 70%-a, azaz bruttó 373.520 Ft/hó, amiből nettó 281.640 Ft.
  2. Nagyszülői GYED: Ugyanazokra a feltételekre épül, mint a szülői GYED, de csak akkor vehető igénybe, ha az anya és az apa keresőtevékenységet végez, és a nagyszülő pótolja a gyermek gondozását. A maximális összeg ugyanaz, mint a szülői GYED esetében.
  3. Diplomás GYED (Hallgatói GYED): Azoknak a szülőknek jár, akik legalább 2 aktív félévnyi hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. Az összeg az alapképzésen résztvevőknek a minimálbér 70%-a, míg a mesterképzésen résztvevőknek a garantált bérminimum 70%-a.

Mennyi szabadság jár GYED után?

A szülési szabadság alatt és a GYED időszakában is járnak az alap- és pótszabadságok, amelyek a munkába való visszatéréskor vehetők igénybe.

A GYED kalkulátor 2024 évében segít eligazodni a jogosultságok és összegek terén. Fontos, hogy a GYED összege a minimálbér és garantált bérminimum emelkedésével változhat, így érdemes rendszeresen tájékozódni az aktuális jogszabályokról és kalkulátorokról.  (via tudásfája)

Fotó: Pixabay

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük