Belföld

Gurmai Zita uniós szabályozást követel a szexuális erőszakkal szemben

A nőknek érezniük kell, hogy Európában elsődleges fontosságú a biztonságuk, ehhez pedig EU-s szabályozásra van szükség – ez olvasható a PES Women kiáltványában. Gurmai Zita, a szervezet és egyben az MSZP Nőtagozatának elnöke kijelentette: a nőkkel szembeni erőszakot egész Európában bűncselekménnyé kell nyilvánítani.

„Az Európai Unió egész területén minden harmadik nő 15 éves kora óta tapasztalt már fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Tízből egy nő tapasztalta már a szexuális erőszak valamilyen formáját, és minden huszadik nőt megerőszakoltak.” – Ezt a megdöbbentő tényt is tartalmazza az európai szocialista pártok nőtagozata, a PES Women felhívása, amelyben azt követelik, hogy az Európai Unió pontosan határozza meg, illetve ítélje el a nőkkel szemben elkövetett erőszakot és a családon belüli erőszakot.Ezzel kapcsolatosan Gurmai Zita kijelentette: szükség van egy olyan, a nők elleni erőszak elleni küzdelemről szóló, az egész EU-ra kiterjedő irányelvre, amely a nemi erőszakkal foglalkozik. A szervezet kiáltványának is az az egyik fő üzenete, hogy addig nem beszélhetünk a szabadság, egyenlőség és igazságosság hármasáról, amíg a nők elleni erőszak ennyire mindennapos.

Az MSZP oldalán megjelent felhívás arra is emlékeztet, hogy a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján, azaz november 25-én a PES Women elindította a #NoYesNoExcuse kampányt, amelynek célja, hogy az EU-ban legyen szigorúbb jogi szabályozás a nemi erőszakkal szemben.

A szervezet a felhívásában arra is emlékeztet: az Európai Unió Tanácsának néhány tagja elutasítja, hogy a javasolt jogszabályba bele kellene foglalni a nemi erőszak definícióját. Ezzel szemben a PES Womenvezetése arra kéri az uniós kormányokat, hogy tegyenek lépéseket, védjék meg a nők jogait, és foglalják bele az irányelvbe a nemi erőszak meghatározását. „A nők elleni erőszakról és a családon belüli erőszakról szóló irányelv célja, hogy megmutassa az Európában élő nőknek, hogy az Uniónak is fontosak a jogaik és a biztonságuk. Miután az utóbbi időben elszaporodtak a nők jogaival szembeni és a nemek közötti egyenlőség ellen irányuló antidemokratikus kampányok, minden rendelkezésünkre álló jogi eszközre szükségünk van” – szögezte le a kiáltványban a szocialista politikus.

A PES Women által kiadott dokumentum határozottan kiáll amellett, hogy olyan erős irányelvet kell alkotni, amely megvédi a nőket az erőszak minden formájától, beleértve a nemi erőszakot is.

Címlapkép: MSZP

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük