Gazdaság

Gondoltad volna? Ekkor vezetik be az eurót Magyarországon

Az euró bevezetése Magyarországon már régóta napirenden van, ám ahhoz, hogy ez valósággá váljon, számos szigorú feltételt kell teljesíteni.

Az Euró bevezetésének feltételei:

  1. Árstabilitás: Az inflációs ráta nem haladhatja meg a három legjobb teljesítményt nyújtó európai uniós tagállam inflációs rátáját legfeljebb 1,5 százalékponttal.
  2. Rendezett és fenntartható államháztartás: Az ország nem lehet túlzotthiány-eljárás alatt.
  3. Árfolyam-stabilitás: Legalább két éven keresztül részt kell venni az árfolyam-mechanizmusban (ERM II) anélkül, hogy az árfolyam erőteljesen eltérne az ERM II-ben alkalmazott középárfolyamtól. Emellett az ország pénznemének árfolyamát sem lehet lejjebb szállítani az euróval szembeni középárfolyamhoz képest.
  4. Hosszú lejáratú kamatlábak: A hosszú lejáratú kamatláb legfeljebb 2 százalékponttal haladhatja meg az árstabilitás szempontjából három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam kamatlábát.

Árfolyam-mechanizmus (ERM II)

Az ERM II célja, hogy bizonyítsa az ország gazdasági stabilitását és árfolyam-stabilitását az euróövezeten kívül is. A részvétel önkéntes, de az euróövezeti csatlakozáshoz kötelező. Az ERM II-höz csatlakozni kívánó tagállamoknak szorosan együtt kell működniük az Európai Központi Bank felügyeleti mechanizmusával, és eleget kell tenniük bizonyos szakpolitikai kötelezettségvállalásoknak.

Kilátások és kihívások

Magyarország már 2004-ben, az Európai Unióhoz való csatlakozáskor vállalta, hogy előretekintően az euró bevezetésére törekszik. A kormány célja, hogy az EU átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90 százalékát 2030-ig elérje, ami az euró bevezetéséhez szükséges gazdasági érettséget jelenti.

Az euró bevezetésének célja nem csupán formális lépés, hanem a gazdaság valós érettségét is jelzi. Ennek elérése azonban még feladatokkal teli út elé állítja Magyarországot. Az Euró bevezetése fontos mérföldkő lenne a magyar gazdaság fejlődésében és integrációjában az európai gazdasági térbe.

Az Euró bevezetésére való felkészülés során Magyarország számára kulcsfontosságú a szigorú gazdasági politika fenntartása és az euróhoz való alkalmazkodási folyamatok előmozdítása. Ezáltal Magyarország hosszú távon megerősödhet és stabilizálódhat az euróövezeti tagság révén. (via tudasfaja.com)

Fotó: Freepik

Kövessen bennünket a Facebookon is!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük