Ez a töltött káposzta napok múlva is tökéletes – a nagymamák biztos receptje
Kevés étel kötődik annyira az ünnepekhez és a családi összejövetelekhez, mint a töltött káposzta. Már a főzés közben betölti a házat az ismerős illat, és mindenki tudja: különleges étel készül. A jó töltött káposzta nem száraz, nem savanyú és nem esik szét, hanem szaftos, telt ízű és másnap még finomabb. Ez a recept pontosan ezt adja vissza.
Hozzávalók (6–8 főre)
A töltelékhez:
-
1 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb)
-
20 dkg rizs
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál pirospaprika
-
só, őrölt bors ízlés szerint
A káposztához és a főzéshez:
-
1 nagy fej savanyú káposzta levelekre szedve
-
50 dkg savanyú aprókáposzta
-
20 dkg füstölt szalonna
-
1–2 babérlevél
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
1 evőkanál zsír vagy olaj
-
kb. 1,5 liter víz vagy alaplé
Elkészítés lépésről lépésre
-
A rizst mosd meg, majd keverd össze a darált hússal. Add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, sót és borsot. Alaposan dolgozd össze.
-
A káposztalevelek vastag erét vágd ki, majd töltsd meg a húsos keverékkel, és csavard fel szorosan.
-
Egy nagy lábas aljára teríts aprókáposztát, majd szórd meg kockázott füstölt szalonnával.
-
Erre sorakoztasd a töltelékeket, tedd közéjük a babérlevelet és köményt, majd fedd be a maradék aprókáposztával.
-
Öntsd fel annyi folyadékkal, hogy éppen ellepje.
-
Kis lángon, lefedve főzd legalább 2,5–3 órán át. Időnként óvatosan rázd meg a lábast, de ne keverd.
-
A főzés végén kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízesítésen.
Miért lesz igazán jó?
-
A lassú főzés összeérleli az ízeket
-
A füstölt szalonna mélységet ad
-
Másnap még finomabb, harmadnap a legjobb
-
Nem esik szét, mégis puha
A töltött káposzta nem siet. Időt, figyelmet és türelmet kér – cserébe viszont igazi ünnepi ételt ad. Ez az a fogás, amit nemcsak enni, hanem várni is jó. Ha így készíted el, pontosan olyan lesz, amilyennek lennie kell: tartalmas, szaftos és felejthetetlen.
Címlapkép: Toók-Bernhardt Bettina
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!