Pletykafészek

Ez a töltött káposzta napok múlva is tökéletes – a nagymamák biztos receptje

Kevés étel kötődik annyira az ünnepekhez és a családi összejövetelekhez, mint a töltött káposzta. Már a főzés közben betölti a házat az ismerős illat, és mindenki tudja: különleges étel készül. A jó töltött káposzta nem száraz, nem savanyú és nem esik szét, hanem szaftos, telt ízű és másnap még finomabb. Ez a recept pontosan ezt adja vissza.

Hozzávalók (6–8 főre)

A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertéshús (lapocka vagy comb)

  • 20 dkg rizs

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • só, őrölt bors ízlés szerint

A káposztához és a főzéshez:

  • 1 nagy fej savanyú káposzta levelekre szedve

  • 50 dkg savanyú aprókáposzta

  • 20 dkg füstölt szalonna

  • 1–2 babérlevél

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • 1 evőkanál zsír vagy olaj

  • kb. 1,5 liter víz vagy alaplé

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A rizst mosd meg, majd keverd össze a darált hússal. Add hozzá az apróra vágott hagymát, fokhagymát, pirospaprikát, sót és borsot. Alaposan dolgozd össze.

  2. A káposztalevelek vastag erét vágd ki, majd töltsd meg a húsos keverékkel, és csavard fel szorosan.

  3. Egy nagy lábas aljára teríts aprókáposztát, majd szórd meg kockázott füstölt szalonnával.

  4. Erre sorakoztasd a töltelékeket, tedd közéjük a babérlevelet és köményt, majd fedd be a maradék aprókáposztával.

  5. Öntsd fel annyi folyadékkal, hogy éppen ellepje.

  6. Kis lángon, lefedve főzd legalább 2,5–3 órán át. Időnként óvatosan rázd meg a lábast, de ne keverd.

  7. A főzés végén kóstold meg, és ha szükséges, igazíts az ízesítésen.

Miért lesz igazán jó?

  • A lassú főzés összeérleli az ízeket

  • A füstölt szalonna mélységet ad

  • Másnap még finomabb, harmadnap a legjobb

  • Nem esik szét, mégis puha

A töltött káposzta nem siet. Időt, figyelmet és türelmet kér – cserébe viszont igazi ünnepi ételt ad. Ez az a fogás, amit nemcsak enni, hanem várni is jó. Ha így készíted el, pontosan olyan lesz, amilyennek lennie kell: tartalmas, szaftos és felejthetetlen.

Címlapkép: Toók-Bernhardt Bettina

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük