Pletykafészek

Ez a titkos házi tészta mindent visz: így lesz omlós és hibátlan minden sütemény alapja

A tökéletes házi sütemény alapja mindig a jól elkészített tészta. Lehet szó pitéről, aprósüteményről vagy akár egy ünnepi kalácsról, a tészta minősége azon múlik, hogyan állítjuk össze és bánunk vele. A fenti képen is látszik, milyen fontos a megfelelő állag, az egyenletes nyújtás és az, hogy a tészta ne száradjon ki már az előkészítés során. Most megmutatom azt a bevált, egyszerű és biztos receptet, amivel évek óta minden sütemény tökéletes lesz.

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt

  • 20 dkg hideg vaj vagy margarin

  • 10 dkg porcukor

  • 1 nagy tojás

  • 1 csipet só

  • 1 teáskanál vaníliás cukor (opcionális)

  • 1–2 evőkanál hideg víz, ha szükséges

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat keverd össze – liszt, porcukor, só és vaníliás cukor mehet egy nagy tálba.

  2. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat és gyors mozdulatokkal morzsold el. A cél, hogy homok állagú legyen.

  3. Üsd bele a tojást, majd gyúrd össze a tésztát. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá pár csepp hideg vizet.

  4. Formázz cipót, csomagold fóliába, és legalább 30–60 percre tedd hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön és a tészta összeálljon.

  5. Lisztelt deszkán nyújtsd ki, egyenletes mozdulatokkal, ahogy a képen is látható.

  6. Szaggasd ki vagy béleld ki vele a formát, attól függően, milyen süteményt készítesz.

  7. Süsd 170–180 fokon, a recept típusától függően 10–25 percig.

Tippek a tökéletes tésztához:

  • Csak hideg vajjal dolgozz, így lesz igazán omlós.

  • Gyorsan gyúrd, hogy ne melegedjen fel.

  • Ne lisztezd túl a deszkát, mert kemény lesz a végeredmény.

  • Ha pitéhez használod, a vakon sütés mindig szebb és ropogósabb alapot ad.

Ez a házi omlós tészta recept az ünnepi készülődések egyik legnagyobb kincse. Bár egyszerűnek tűnik, a titka a részletekben rejlik: a hideg vajban, a pihentetésben és a gondos nyújtásban. Ha ezt az alapot használod, bármilyen süteményed sikerre van ítélve, és garantáltan elnyeri majd a család és a vendégek elismerését. Jó sütést és meghitt ünnepi készülődést kívánok!

Címlapkép: Pixabay

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük