Belpol

Donáth levelét megírta Varga Juditnak: „Mondja el nyilvánosan, hogy ki kényszerítette a kegyelmi kérvény aláírására”

Donáth Anna, a Momentum elnöke személyes hangvételű levélben és videóban fordult a politikai pozícióiról lemondott Varga Judithoz.

Donáth levelében azt írja:

Kedves Judit!

Enyhe kifejezés az, hogy az elmúlt években nem egy oldalon álltunk. Kemény vitáink voltak, három és fél éve még a magyar jogállamiság helyzetéről is leültem veled vitázni a Tranzit szervezésében. Nem beszélve a Pegasus-botrányról, ahol az Európai Parlamentig vittem a híredet, hogy Magyarországon a te igazságügyi miniszterséged alatt újságírókat, civileket, ellenzéki politikusokat hallgattak le. De a te minisztériumodban történt az elmúlt évek legsúlyosabb kormányzati korrupciós botránya, a Schadl-Völner-ügy is.

Mikor a Fidesz EP-listavezetőjeként felmerült a neved, felkészültem rá, hogy vitáink az európai színtéren is folytatódni fognak.

Politikusként fontos pozícióban súlyos hibákat vétettél, és már kitörölhetetlenül a nevedhez fűződnek ennek a rendszernek a bűnei. Tegnapelőtt azonban mindennek vége szakadt. Politikai karrieredet maga alá temette K. Endre kegyelme.

Ezért már nem mint politikust szólítalak meg. Úgy szólok hozzád, mint nő a nőhöz. Mert a kegyelmi botrány kapcsán nyilvánosságra került információk alapján úgy tűnik, te magad nem értettél egyet az államfő döntésével. Azért fordulok most hozzád, mert azt tartanám korrektnek, ha lenne bátorságod kiállni a közvélemény elé, és elmesélni a történetedet. Elmondani a magyar embereknek, hogy mi vagy ki vett rá arra, hogy aláírj egy ilyen döntést, amit eredetileg elleneztél. Önts végre tiszta vizet a pohárba!

Lemondtál politikai tisztségeidről, és távozol a közéletből. Itt a lehetőség, hogy magánemberként magyarázatot adj. Volt férjed már elkezdte ezt a munkát. Az alapján, amit ő elmondott, sejthető, hogy az elmúlt években nem minden a saját akaratodból történt, amit később a közvélemény a te hibádként könyvelt el.

Nem gondolom, hogy bármi is felmenthet a politikusként elkövetett tetteid alól. De talán a te lelkeden is könnyítene, ha annyi év titkolózás és hazugságai után őszintén mesélhetnéd el, hogyan nézett ki ez az időszak a te szemszögöből. Tartozol ezzel azoknak a magyar embereknek, akiknek a képviseletére esküdtél. Akkor is, ha már lemondtál a további képviseletükről.

Üdvözlettel,

Anna

További részletek Donáth Anna Facebook-posztjában.

Címlapkép: Donáth Anna/Facebook

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?