Belpol

Dobrev Klára: a szociáldemokrata kormány önrész nélkül fogja felújítani a magyar otthonokat + VIDEÓ

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter és Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszer Komlón mutatta be az árnyékkormány környezetvédelmi és energiapolitikai programját.

Dobrev Klára szerint már rég nem az a kérdés, hogy szükség van-e a zöld átállásra, hanem hogy hogyan kell igazságosan zöldebbé és fenntarthatóbbá tenni Magyarországot. Dobrev Klára beszélt arról a rossz példáról, amit az Orbán-kormánytól látunk, mert számukra a zöld gondolat csak ürügy ahhoz, hogy pénzt adjanak a gazdagoknak.

Dobrev Klára szerint a zöldpolitika csak akkor lehet sikeres és hatásos, ha a megvalósítása szociáldemokrata alapokon nyugszik. Az árnyékminiszterelnök úgy látja, klímavédelmi jótanácsokat csak akkor osztogathatnak az embereknek, ha adnak mellé pénzt is nekik. A szociáldemokrata kormánynak pedig azt kell elérni, hogy az embereknek megérje fenntarthatóvá tenniük a mindennapjaikat. Hogy megérje megújuló energiára cserélniük a gázfűtést, mert alacsonyabb lesz a rezsijük.

Dobrev Klára megígérte, hogy a szociáldemokrata kormányzás alatt nemcsak az ország orosz gázfüggősége fog csökkenni, hanem az emberek úgy fognak áttérni a megújuló energiákra, hogy eldönthetik, csak végfelhasználók lesznek vagy termelők is. Az Árnyékkormány egy olyan energiahálózat kiépítését tervezi, amiben akár magánszemélyek, családok, társasházak, akár vállalatok is bekapcsolódhatnak az energiatermelésbe és betáplálásba. Ez lesz az energiademokrácia. Dobrev Klára egy önerő nélküli otthonfelújítási programot is hirdetett, ehhez nagyobb részt uniós forrásokat, kisebb részben magyar állami forrásokat használnak majd. A lényeg az lesz, hogy a családoknak egy fillérjébe se kerüljön otthonaik energetikai felújítása.

Varju László részletesen beszélt az Árnyékkormány szociáldemokrata energetikai programjáról. A szociáldemokrata kormány:

  • megszünteti Magyarország egyoldalú függőségét Oroszországtól,
  • leállítja a Paks 2 beruházást és fokozatosan lemond az atomenergiáról,
  • feloldja a szélerőmű-építés tilalmat és ösztönözni fogja az új szélerőművek, háztartási szélkerekek telepítését,
  • elindítja a Panelprogram pluszt; 5 ev alatt 500 ezer lakótelepi lakást, illetve 1 millió más típusú lakást és családi házat fog felújítani,
  • 2022. január 1-jei értéken fagyasztja be a rezsiszámlákat terhelő rendszerhasználati díjakat,
  • vállalja, hogy 2030-ig minden, 250 négyzetmétert meghaladó állami és önkormányzati középületet napelemekkel szerel fel,
  • vállalja, hogy felújítja a magyar villamosenergia-hálózatot, hogy megszűnjenek a háztartási napelemek által termelt áram visszatáplálásának akadályai.

Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, hogy az Energiademokrácia az árnyékkormány egyik legnagyobb klímavédelmi vállalása, amely a háztartásokat fogyasztó mellett energiatermelőkké teszi, és amely egyszerre jelent fenntarthatóságot és valódi rezsicsökkentést is.

Az Árnyékkormány arra is garanciát vállal, hogy kivezeti a rendkívül szennyező szén, lignit és nedves tűzifa fűtési használatát, helyettük pedig olyan szociális tűzifaprogramot indít, amivel valamennyi rászoruló olcsó és jó minőségű fűtőanyaghoz juthat.

A klímaügyi árnyékminiszter beszélt arról is, hogy elengedhetetlen a közlekedésben keletkező károsanyag-kibocsátás mérséklése, ehhez nagy sebeségű, villamosított vasúthálózat, vasúti szállítmányozás kiépítésére és a sokévtizedes, korszerűtlen közösségi járművek cseréjére van szükség.

A szociáldemokrata zöldpolitika része lesz a magyarországi tavak körüljárhatósága, a nádirtások leállítása, visszafordítása. Kocsis-Cake Olivio azt mondta, a parti sávra építési moratóriumot vezetnek be, az engedély nélkül épült, korrupt módon engedélyt szerzett, vagy az építkezés során természetkárosítást okozó épületeket elbonttatják és biztosítják, hogy mindenki számára legyen megfelelő számú szabadstrand.

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?