Belföld

Bóka János évet értékelt, de jobb lett volna, ha mélyen hallgat – állítja, “2023 az EU-ban a kudarc éve volt”

2023 az Európai Unióban (EU) a kudarc éve volt – írta az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a Facebookon.

Bóka János a közösségi oldalán úgy fogalmazott: az EU kudarcot vallott abban, hogy Európa békéjének és biztonságának helyreállításában konstruktív szerepet játsszon. Brüsszel a háború pártján áll, és mindent megtesz azért, hogy Európát közvetlenül belesodorja a konfliktusba.

Az EU kudarcot vallott abban is, hogy érdemi segítséget nyújtson tagállamainak gazdaságuk válság utáni újraindításában és az EU globális versenyképességének megerősítésében – folytatta a miniszter.

Szerinte az EU abban is kudarcot vallott, hogy megfékezze az illegális migrációt és segítse a tagállamait külső határaik védelmében.

A miniszter közölte továbbá, hogy Brüsszel magára hagyta az európai gazdákat és velük szemben az ukrán oligarchák oldalára állt.

“Brüsszel semmit sem tett az uniós intézményeken belüli korrupció és összeférhetetlenség megfékezésére, viszont az uniós forrásokhoz való hozzáférést nyers politikai nyomásgyakorlásra használja fel” – tette hozzá Bóka János.

Felhívta a figyelmet arra: 2024 az EU-ban a változás éve lehet.

“A változás azért kell, hogy Brüsszel a háború helyett a béke oldalára álljon; a gazdasági elszigeteltség és az észszerűtlen központi tervgazdálkodás helyett a konnektivitást és a versenyképességet helyezze középpontba, csak azokat engedje belépni az EU területére, akik erre jogosultak; biztosítson tisztességes versenyfeltételeket és megélhetést az európai gazdáknak, és biztosítsa az EU szuverenitását az élelmiszer-ellátás terén; az uniós forrásokhoz való hozzáférést pedig ne politikai nyomásgyakorlásra használja fel” – sorolta Bóka János.

Kiemelte: 2024 azt a lehetőséget hordozza, hogy az év második felében esedékes magyar elnökség hozzájárulhat ezeknek a célok megvalósításához.

Címlapkép: MTI/Rosta Tibor