Belpol

Az MSZP szerint Matolcsy, Varga és Nagy személyes konfliktusának valódi vesztesei a magyar emberek

Húsvéti csodaként értékelte a pénzpiac Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Matolcsy György jegybankelnök munkaebédjét, mivel a magyar gazdaságpolitika irányítói hosszú idő óta a nyilvánosság előtt vitatkoznak, most pedig végre személyesen is szóba álltak egymással – erről Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke beszélt a Közbeszédnek küldött közleményében.

Hozzátette: nemcsak méltatlan ez a személyes vita, hanem ennek a valódi árát a magyar embereknek kell megfizetniük az elszálló forintárfolyammal, az emelkedő árakkal és az egyre szűkülő családi büdzsével. Kérdés, hogy sikerült-e lezárni a személyeskedő vitákat, foglalkoznak-e végre a magyar gazdaság problémáival – mutatott rá.

Ismertette: a polémia esetleges folytatását vetíti előre, hogy a Pénzügyminisztérium talonban tart egy törvénytervezetet, amely szerint az MNB fideszes tagokkal teli felügyelőbizottsága jóval nagyobb ellenőrzési jogot kapna a jegybank és az alapítványai felett.

“A kormány és az MNB vitájában az Állami Számvevőszék egyik jelentése nyithat új frontot, mert az ÁSZ úgy véli, hogy az MNB székházát túlárazva újítják fel, 55 milliárd helyett ma már 102 milliárd forint fölé nőtt a projekt költségvetése” – véli az MSZP-s politikus.

Vajda Zoltán elmondta, hogy a jegybank továbbra is az inflációt tartja fókuszban, Nagy Márton és a kormány viszont a gazdasági növekedés leállásával harcol, miközben a nemzetgazdasági miniszter a „high-pressure economy” (magasnyomású gazdaság) híveként nem riad meg az infláció és a költségvetési hiány elszállásától.

A pénzügyminiszternek pedig már sorban a sokadik olyan költségvetése omlik össze, amelyet már a benyújtás pillanatában sem lehetett komolyan venni – zárta a lapunknak küldött közleményét a Költségvetési Bizottság elnöke.

Fotó: Vajda Zoltán/Facebook

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.