Belpol

Az MSZP benyújtotta az Alaptörvény módosítását: közvetlen államelnök-választást követelnek

Az MSZP Alaptörvény-módosítást kezdeményez a közvetlen elnökválasztás érdekében, valamint parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az elnöki kegyelem miniszteri előkészítésének, ellenjegyzési gyakorlatának felülvizsgálata érdekében. Ehhez összegyűlt a szükséges 40 országgyűlési képviselői aláírás is – tájékoztatta a Közbeszédet Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

Az MSZP 1989 óta javasolja a közvetlen köztársaságielnök-választás rendszerének bevezetését. A köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie, és őrködnie kell az államszervezet demokratikus működése felett. Nem viselheti ezért ezt a tisztséget egy olyan személy, aki pártkatonaként csak a kormány akaratát hajtja végre. A jogállamiság helyreállításának fontos eleme, hogy a köztársasági elnök független legyen a végrehajtó hatalomtól.

Az MSZP ezen túl parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, hogy a kegyelmi botrány feltárása mellett az elnöki kegyelem miniszteri előkészítése és ellenjegyzési gyakorlata is felülvizsgálásra kerüljön. Nem szabad elmenni Orbán Viktor felelőssége mellett sem, hiszen ő helyezte pozíciójába Novák Katalint és Varga Juditot is. A vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezéséhez szükséges 40 képviselői aláírás összegyűlt.

Az EP-választáson történő közös indulásért korábban indított aláírásgyűjtő kampányt pedig az MSZP kiegészíti a közvetlen elnökválasztásért indított aláírásgyűjtéssel is, melyhez online is lehet csatlakozni.

Címlapkép: Kovács Tamás/MTI

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?