Pletykafészek

Az Eiffel-torony egy darabját rejtették a párizsi olimpia érmeibe

Bemutatták az érmeket, amelyeket a legjobb sportolók nyakába fognak akasztani idén nyáron a párizsi olimpián. Különlegességük, hogy nemcsak, hogy a francia főváros legismertebb látványossága ihlette, de a 19. században épült Eiffel-torony egy-egy eredeti darabkáját is elrejtették bennük – írja az igenyesferfi.hu.

A játékok szervezői csütörtökön mutatták be a terveket, és elmondták, hogy a korábbi felújítások során az építményről eltávolított vasdarabokat használták fel újra az érmek hatszögletű középpontjának elkészítéséhez.

Hozzátették, hogy ezzel a lépéssel a dobogós sportolók “Párizs történelmének valódi darabjait” vihetik haza.

A CNN beszámolója szerint a sajtóközleményben az áll, hogy „bizonyos fémelemeket” a torony 20. századi felújítási munkálatai során távolítottak el, és „azóta gondosan megőrizték”, most pedig eljött a méltó alkalom, hogy felhasználják őket. Az Eiffel-torony jellegzetes sötétbarna festékét letisztították, a darabokat hatszögletűre vágták, majd a Párizs 2024 logót nyomták bele.

A 2004-es athéni játékok óta készült összes tervhez hasonlóan az olimpiai érem hátlapján a győzelem görög istennője, Niké képe látható. A paralimpiai érmet eközben az Eiffel-torony grafikus ábrázolása díszíti alulnézetből. A tervezést a francia Chaumet ékszerész felügyelte, amelynek anyavállalata, az LVMH tavaly nyáron jelentős szponzori szerződést kötött az olimpia szervezőivel.

A vasdarabokat „karmos” foglalat tartja a helyén, épp olyan technikával, ahogy a drágaköveket az ékszerekbe rögzítik. A CNN-nek a Chaumet párizsi műtermében a leleplezést megelőzően a luxusház kreatív igazgatója, Clémentine Massonnat-Schaller elmondta, hogy a tervezés célja az volt, hogy a hatszögletű középső darabot „mint egy drágakövet kiemelje” ez a megoldás.

Massonnat-Schaller hozzátette, hogy bár az Eiffel-torony szolgált „fő inspirációként”, a Chaumet saját archívumából is merített a tervezéshez – így az ékszerekkel kirakott tiarák készítésének történetét is tanulmányozták a munka során. Az ékszerész szerint ez leginkább az érmek középpontjából kiálló, napsugarakra emlékeztető vonalakban mutatkozik meg.

A tiara olyan darab, amely ragyogást kölcsönöz viselőjének

– mondta Massonnat-Schaller, hozzátéve, hogy a napsugaras motívum célja az volt, hogy „a sportolók még jobban ragyogjanak” a győzelem dicsfényében.

A korábbi évektől eltérően az olimpiai és a paralimpiai érmek elülső lapja megegyezik. Tony Estanguet, a Párizs 2024 elnöke a terveket bejelentő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a döntés a két esemény egymáshoz való „közeledését” jelenti.

Tavaly júliusban az olimpia szervezői bejelentették, hogy az olimpiai fáklya a játékok történetében először az olimpián és a paralimpián is használni fogják. Mathieu Lehanneur francia tervező 3,3 kilós fáklyája, amelynek hullámzó hatása a mozgó vizet idézi, teljes egészében újrahasznosított acélból készül. (via igenyesferfi.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük