Belpol

Az Egységes Diákfront nekiment a Néprajzi Múzeum főigazgatójának: „Ez cenzúra. Ez a művészet korlátozása”

Tegyük hozzá, hogy ami általában véve igaz, az ebben az esetben hatványozottan is igaz.

Az Egységes Diákfront levelet írt a Közbeszédnek, melyben leszögezték azt az alaptézist, miszerint „A kultúra mindenkié!” és felhívást intéztek Dr. Kemecsi Lajosnak, a Néprajzi Múzeum főigazgatójának. A hatalom “bátor” emberét felszólították, hogy távolíttassa el a Claudia Andujar műalkotásai köré kihelyezett kordont. Nevetséges módon a kordonra még egy papírfecnit is kihelyeztek, miszerint a kiállítás 18 éven aluliak számára nem látogatható. Vajon milyen alapon döntött erről a Fidesz érdekeit kiszolgáló igazgató?

Amennyiben a Néprajzi Múzeum szerint bizonyos művek „homoszexuális propaganda”-ként definiálhatók, az intézmény láthatóan nincs tisztában a művészet fogalmával. A művészet szabad, annak korlátozása a művészi szabadság korlátozása. Claudia Andujar művei egyszer már már egyébként is cenzúrázva voltak. Ez most megint megtörtént.

A művész fotói a janomami törzset mutatja be, ezáltal a valóságot tárja az alkotást megtekintő elé. A valóság akkor is valóság marad, ha egy politikai erő azt megpróbálja eltörölni. Az Egységes Diákfront ezért felszólítja Dr. Kemecsi Lajos múzeumigazgatót arra, hogy ne engedjen a politikai nyomásnak, álljon ki a szakmájáért és a művészet szabadságáért. A kultúra mindenkié, a művészet mindenkié.

A diákszervezet hozzátette, hogy amennyiben ennek nem tesz eleget akkor “Ön és intézménye aktívan korlátozza a diákságot és a fiatalságot a szabad művelődésében. Azt gondoljuk, hogy ennél a diákság többet érdemel, hogy generációnk tagjaiból akkor lesznek tudatos állampolgárok, ha kulturálódhatnak. Ebben való akadályozásunk súlyos következményekkel jár. Önnek felelőssége van abban, hogy a művelődéshez való jogunkat szabadon gyakoroljuk. Amennyiben ezt a lehetőséget megvonja tőlünk, abban az esetben azonnali lemondásra szólítjuk fel” – írják a lapunknak küldött híranyagban.

Az Egységes Diákfront elmondása szerint, Dr. Kemecsi Lajos szakember. Hozzátették, “a szakmája számos előnyt és lehetőséget nyújt a társadalom egésze számára, kérjük, hogy ne vonja meg ezeket az előnyöket a diákságtól”. Továbbá kérték tőle, hogy “ne legyen a Mephisto Hendrik Höfgenje, a szakmája képviselete nem azt jelenti, hogy pozíciója megtartása végett kiszolgálja a hatalom amorális akaratát. Ellenben kérjük, hogy járuljon hozzá a diákság kultúrához való jogának biztosításához!”

A diákszervezet kérdéseket is megfogalmazott a “szakember” felé, eszerint:

Egyetért-e Ön azzal, hogy:

  • A művészet szabad, azt korlátozni nem lehet?
  • A kultúra mindenkié?

Kiemelték, hogy amennyiben igen a válasz, kérik azonnali hatállyal távolítsa el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításon kihelyezett kordont azért, hogy biztosítsa a diákok számára a művelődés jogát.

Majd hozzátették, hogy amennyiben nem, felszólítják arra, hogy mondjon le, mivel diszkriminatív eszközökkel korlátozza a kultúra és a művészet szabadságát.

“A párbeszédre nyitottak vagyunk, november 16-án, csütörtök délután 5 órakor kérjük, hogy találkozzon velünk a Néprajzi Múzeumban, hogy választ adjon a követelésünkre” – húzták alá.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?