VéleményBelföld

Az álkeresztény KDNP hete

Orbán Viktor miniszterelnök táskahordója, Semjén Zsolt 2008. július 9-én a Magyar Hírlapnak adott interjújában úgy fogalmazott: „A Fidesz olyan, mint egy hajó, amely megy a tengeren viharban is, zátonyok között is. De a KDNP az a horgony, amely az örök értékekhez köti a szövetséget.” Szeretném gyorsan leszögezni, hogy az idézet eredetileg Orbántól származik, ám Semjén találta kiemelten fontosnak, hogy különböző sajtóorgánumoknak adott interjúiban lépten-nyomon hangsúlyozza.

Nos, az kétségtelen, hogy Semjén Zsolt a politikai ranglétra felső fokán áll és eme pozícióját a 2010-es kormányváltás óta rendíthetetlenül meg is tartotta. Akár úgy is felkonferálhatnám, hiszen az ország jelentős része úgy ismeri, mint az a személy, aki éjfél előtt 5 perccel benyújt egy törvénymódosítást, majd a következő pár percben hivatalossá válik, s szinte azonnal törvényerőre emelkedik a Magyar Közlönyben. Mondhatni ravasz, vagy éppen sunyi?

Mindazonáltal nehéz elképzelni, hogy mi játszódik le Semjén Zsolt fejében, mikor értékekről szónokol, és persze teszi mindezt egy mérhetetlen támogatottsággal rendelkező párt, a KDNP elnökeként. Annak a KDNP-nek az elnökeként, aki magát kereszténydemokrataként definiálja.

Az Olvasók segítségét kérem, hiszen egy hozzám hasonló liberális, sorosista, brüsszelista és stb., számára felfoghatatlan, hogy mitől keresztény az a párt, aki asszisztál a többségi kormánypárt és Orbán minden aljasságához. Mondhatnánk azt is, hogy az ég zöld, a fű kék, de attól az még nem lesz így. Úgy ahogyan a KDNP sem lesz keresztény, azért mert magára aggatta ezt az egyébként nemes jelzőt.

Szívesen kérdezném KDNP-s politikusoktól, hogy mit szólnak például ahhoz, hogy főnökük, Orbán Viktor egy háborús bűnössel, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Kínában, miközben emberek ezrei halnak meg az ukrán frontokon. És akkor Önök mondják az ellenzékre, hogy “háborúpártiak”? A kérdés persze költői, de tény, hogy súlyos fogalomzavarban szenved a kormánypárti frakció.

De szívesen kérdezném a KDNP politikusait arról is, hogy a társadalom kisemmizése, majd kilakoltatása mennyire illeszkedik a keresztény ideológiába? Vajon Jézust is kilakoltatták volna, ha nem tudta volna fizetni a hitel, vagy éppen a rezsitartozását?

Ahogyan azt is szívesen megkérdezném a KDNP politikusaitól, hogy mit szólnak a kormány közeli oligarchák gyors meggazdagodásáról? Hogy lesz valakiből néhány év leforgása alatt az ország, sőt Európa egyik leggazdagabb embere? Igen, azt tudjuk, hogy saját bevallása szerint okosabb, mint a Mark Zuckerberg és azt is tőle tudjuk, hogy legyünk “bátorak”.

És akkor még hosszasan sorolhatnánk. Sajnos azonban a konzekvencia az, hogy egy álnok, álkeresztény párt kíván feltűnni a jóság, az isteni szeretet megtestesítőjeként. Szeretném jelezni, hogy ettől baromira távol állnak, javaslom tessenek elővenni és forgatni a Bibliát.

Bár lehet, hogy Önökön már sajnos az sem segít…, habár a remény hal meg utoljára.

Toók László Flórián
újságíró, a Közbeszéd főszerkesztője

Címlapkép: MTI/Baranyi Ildikó

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?