A titok a tésztában van: így lesz igazán jó a kókuszos kocka – nem a csokin múlik
A kókuszos kocka sokaknál nosztalgikus sütemény: iskolai rendezvények, vasárnapi ebédek, családi ünnepek állandó szereplője. Mégis rengetegen panaszkodnak arra, hogy száraz lett, morzsálódik, vagy nem szívja fel rendesen a csokimázat. Pedig az igazság egyszerű: a siker nem a bevonaton, hanem a tésztán múlik. Ha az alap jó, a kókuszos kocka szaftos, puha és másnap is élvezhető marad.
Miért rontják el sokan?
-
Túl száraz piskótát sütnek
-
Túlsütik a tésztát
-
Nem megfelelő az arány a folyadék és a liszt között
A jó kókuszos kocka tésztája nem klasszikus piskóta, hanem annál kicsit sűrűbb, rugalmasabb, hogy bírja a csokis mártást anélkül, hogy szétázna vagy szétesne.
Kókuszos kocka – bevált recept
A tésztához:
-
25 dkg finomliszt
-
20 dkg cukor
-
2 tojás
-
1 dl étolaj
-
2 dl tej
-
1 csomag sütőpor
-
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-
1 csipet só
A csokimázhoz:
-
15 dkg vaj
-
15 dkg cukor
-
2 evőkanál kakaópor
-
1 dl tej
A forgatáshoz:
-
10–15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
-
A tojásokat a cukorral alaposan kihabosítjuk.
-
Hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd elkeverjük.
-
Beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a sót.
-
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük.
-
180 fokra előmelegített sütőben 20–25 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl.
-
A megsült tésztát teljesen kihűtjük, majd egyforma kockákra vágjuk.
A csokimáz elkészítése:
-
A vajat, cukrot, kakaót és tejet egy lábasban összemelegítjük.
-
Nem kell forralni, csak addig melegíteni, amíg egynemű, selymes mázat kapunk.
Összeállítás:
A tésztakockákat villával a meleg csokimázba mártjuk, majd azonnal megforgatjuk kókuszreszelékben. Rácsra vagy tálcára tesszük, és hagyjuk megdermedni.
Fontos tipp
A máz legyen meleg, a tészta pedig szobahőmérsékletű. Így szívja fel pont annyira a csokit, hogy szaftos maradjon, de ne ázzon el.
A jó kókuszos kocka nem trükk, hanem arány kérdése. Ha a tészta megfelelő állagú, a sütemény magától működik: puha, csokis, kókuszos, pont úgy, ahogy emlékszünk rá. Ez az a recept, ami nem csak aznap, hanem másnap is örömet okoz, és pontosan ettől lesz igazán jó.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!