A palacsintázás aranyszabályai: ezzel a módszerrel mindig tökéletes, hólyagos és vékony palacsintát sütsz
A palacsinta az egyik legkedveltebb desszert, mégis rengetegen küzdenek vele: ragad, szakad, túl vastag lesz, vagy egyszerűen nem olyan, mint a nagyié. A profi palacsintasütők azonban évek óta ugyanarra az egyszerű módszerre esküsznek. Olyan technikákra, amelyekkel minden egyes palacsinta hibátlan lesz – vékony, illatos, hólyagos és könnyen forgatható. Most megmutatjuk ezeket a trükköket, és hozunk egy kipróbált receptet is, amellyel garantált a siker.
1. A tészta legyen híg, mint a tejszín
A tökéletes palacsinta alapja a megfelelő állag. Ha túl sűrű, vastag lesz, ha túl híg, szétesik. A profi titok: a tészta legyen épp olyan híg, mint a tejszín. Ha szükséges, sütés közben is hígítsd.
2. A tésztát pihentetni kell
Legalább 30 perc pihenés kell, hogy a liszt teljesen felvegye a folyadékot. Ettől lesz rugalmas és nem szakad.
3. Forró serpenyő, kevés zsiradék
A palacsinta akkor sikerül a legjobban, ha a serpenyő már előre felforrósodott. Elég egy csepp olaj vagy egy tökéletesen bejáratott palacsintasütő, amely szinte magától csúsztatja a tésztát.
4. Az első palacsinta mindig teszt
A profik is tudják, hogy az első darab „próba”, amivel belövik a megfelelő hőfokot és tésztamennyiséget.
5. A forgatás technikája
Ne túl korán próbáld megfordítani. Akkor jó, ha a széle már kissé elválik a serpenyőtől, és finoman alá tudsz nyúlni.
Hozzávalók
-
25 dkg liszt
-
2 tojás
-
5 dl tej
-
1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
-
1 csipet só
-
2 evőkanál olaj (a tésztába)
Elkészítés
-
A lisztet, tojásokat, tejet, olajat és sót keverd csomómentesre.
-
Add hozzá a szódavizet, ettől lesz igazán könnyű a tészta.
-
Hagyd pihenni 30 percig.
-
Forró serpenyőben süsd a palacsintákat úgy, hogy minden alkalommal csak nagyon kevés olajat használj.
-
A kész palacsintákat töltheted lekvárral, kakaóval, túróval vagy bármivel, amit szeretsz.
A palacsintakészítés nem ördöngösség, csak néhány apró, de fontos lépést kell betartani. Ha a tészta állaga jó, ha pihen, és ha a serpenyő kellően forró, akkor minden egyes darab hibátlan lesz. Próbáld ki ezt a receptet a fenti profi trükkökkel, és garantáltan olyan palacsintát sütsz, amelyért mindenki visszatér egy újabb adagért.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!