Pletykafészek

A nagymama titkos karácsonyi zserbója: a süti, ami mindig elsőként fogy el az ünnepi asztalról!

A zserbó az a sütemény, amely nélkül sokak számára egyszerűen nem létezik karácsony. A rétegek harmonikus találkozása, a puha tészta, a finom diótöltelék, a baracklekvár és a tökéletes csokimáz, egy olyan örök klasszikust alkot, amely már generációk óta összeköti a családot az ünnepi asztalnál. Ha idén a nagymama igazi, hagyományos zserbóját szeretnéd elkészíteni, ez a recept biztos siker lesz.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg liszt

  • 20 dkg vaj vagy zsír

  • 1 tojás

  • 1 dl tej

  • 2 evőkanál cukor

  • 2 dkg élesztő

  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió

  • 20 dkg porcukor

  • 1 üveg baracklekvár (kb. 35–40 dkg)

  • 1 citrom reszelt héja (opcionális, de nagyon feldobja!)

Csokoládémáz:

  • 15 dkg étcsokoládé

  • 5 dkg vaj

Elkészítés

1. A tészta begyúrása

A langyos tejben keverd el a cukrot és az élesztőt, majd futtasd fel. A liszthez add hozzá a vajat vagy zsírt, morzsold el benne, majd mehet bele a tojás, a só és a felfuttatott élesztő. Gyúrd össze rugalmas tésztává. Oszd 3 egyenlő részre.

2. Nyújtás és töltés – rétegről rétegre

Az első lapot nyújtsd tepsi méretűre, helyezd bele. Kend meg alaposan baracklekvárral, szórd rá a diós–cukros keveréket.
Jöhet a második lap: leteszed, lekvározod, megszórod dióval.
A harmadik lappal befeded.

3. Pihentetés

Letakarva 30–40 percet pihentesd, hogy szépen összeérjen.

4. Sütés

180 °C-on 30–35 percig süsd, amíg a teteje világos aranybarna lesz.

5. Csokimáz

A csokoládét a vajjal olvaszd össze gőz fölött, majd még langyosan öntsd a kihűlt süti tetejére. Spatulával finoman elsimíthatod, hogy olyan tökéletes legyen, mint a képen.

6. Szeletelés

A zserbót mindig másnap a legfinomabb, amikor a rétegek teljesen összeérnek és a tészta visszapuhul. Forró vízbe mártott késsel vágd szép kockákra.

A nagymama zserbója nem véletlenül vált legendává: egyszerű, mutatós és ellenállhatatlan. Az ünnepi asztal igazi dísze, amelyből mindig „csak még egy kocka” kell mindenkinek. Ha szeretnéd idén a család kedvencét az asztalra varázsolni, ez a recept lesz a tökéletes választás – garantáltan úgy fogják dicsérni, mint a nagymamáét!

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük