Pletykafészek

A mézes krémes, amitől mindenki elájul: így készül a puha, házi, tökéletes ünnepi desszert

A mézes krémes az a sütemény, amelyből soha nem elég: puha, krémes, illatos, és ahogy telik az idő, csak egyre finomabb lesz. Van benne nosztalgia, gyerekkor, nagymama-konyha, és minden falatban ott lapul az ünnepek meghitt hangulata. Bár első ránézésre sokaknak bonyolultnak tűnik, valójában egyáltalán nem az, csak türelem kell hozzá, és a végeredmény garantáltan mindenkit levesz a lábáról. Ha szeretnél idén egy igazi, klasszikus, mégis különlegesen finom mézes krémest készíteni, ez a recept lesz a kedvenced. Puha lapok, vaníliás-főzött krém, tetején pedig a jellegzetes csokimáz, ez az a süti, amely mindig eltűnik a tálról.

Hozzávalók

Tésztához:

  • 40 dkg liszt

  • 15 dkg porcukor

  • 5 dkg vaj

  • 2 evőkanál méz

  • 1 tojás

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 1 dl tej

Krémhez:

  • 6 dl tej

  • 5 evőkanál liszt

  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 15 dkg porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

Csokimázhoz:

  • 10 dkg étcsoki

  • 5 dkg vaj

Elkészítés

1. A mézes lapok elkészítése

A vajat, a mézet és a porcukrot olvaszd össze alacsony hőmérsékleten. Ha langyosra hűlt, keverd hozzá a tojást, a tejet és a szódabikarbónát, majd fokozatosan a lisztet. Lágy, de formázható tésztát kell kapnod.

Oszd a tésztát négy egyenlő részre, majd lisztezett felületen nyújtsd vékony lapokra.
Süsd őket tepsi hátoldalán 180 fokon 6–8 percig, amíg halványan megpirulnak.
(Ha keménynek tűnnek: pont jók. A krém meg fogja puhítani.)

2. A főzött vaníliás krém

A lisztet kevés tejjel csomómentesre kevered, majd hozzáöntöd a maradék tejet. Sűrűre főzöd, mint egy pudingot, és teljesen kihűtöd.

A vajat porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevered, majd kanalanként hozzáadod a főzött alapot. A krém legyen sima, habos, könnyű.

3. Rétegezés

Egy tálcára teszed az első mézes lapot, rákened a krém felét.
Jön a második lap, erre a maradék krém kerül.
A harmadik lapot üresen teszed rá.

A negyedik lapra majd a csokimáz kerül.

4. A csokimáz

A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztod, majd ráöntöd a legfelső lapra és elsimítod.

5. Pihentetés – a siker kulcsa

A mézes krémes másnap az igazi. A lapok megpuhulnak, az ízek összeérnek, a krém pedig gyönyörűen megszilárdul.

A mézes krémes nem csupán egy sütemény: élmény, hagyomány, ünnep és gyerekkori emlék egyetlen szeletben. Ez a házi változat pontosan azt a puhaságot, krémességet és illatot adja vissza, amit mindenki keres benne. Ha elkészíted, nemcsak a vendégeket fogod lenyűgözni, hanem te magad is újra felfedezed, milyen varázs rejlik ebben a klasszikus desszertben. Egy biztos: aki megkóstolja, kérni fogja a receptet.

Címlapkép: Facebook

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük