Hozzávalók
Tésztához:
Krémhez:
-
6 dl tej
-
5 evőkanál liszt
-
20 dkg vaj vagy margarin
-
15 dkg porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Csokimázhoz:
Elkészítés
1. A mézes lapok elkészítése
A vajat, a mézet és a porcukrot olvaszd össze alacsony hőmérsékleten. Ha langyosra hűlt, keverd hozzá a tojást, a tejet és a szódabikarbónát, majd fokozatosan a lisztet. Lágy, de formázható tésztát kell kapnod.
Oszd a tésztát négy egyenlő részre, majd lisztezett felületen nyújtsd vékony lapokra.
Süsd őket tepsi hátoldalán 180 fokon 6–8 percig, amíg halványan megpirulnak.
(Ha keménynek tűnnek: pont jók. A krém meg fogja puhítani.)
2. A főzött vaníliás krém
A lisztet kevés tejjel csomómentesre kevered, majd hozzáöntöd a maradék tejet. Sűrűre főzöd, mint egy pudingot, és teljesen kihűtöd.
A vajat porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kevered, majd kanalanként hozzáadod a főzött alapot. A krém legyen sima, habos, könnyű.
3. Rétegezés
Egy tálcára teszed az első mézes lapot, rákened a krém felét.
Jön a második lap, erre a maradék krém kerül.
A harmadik lapot üresen teszed rá.
A negyedik lapra majd a csokimáz kerül.
4. A csokimáz
A csokit és a vajat vízgőz felett felolvasztod, majd ráöntöd a legfelső lapra és elsimítod.
5. Pihentetés – a siker kulcsa
A mézes krémes másnap az igazi. A lapok megpuhulnak, az ízek összeérnek, a krém pedig gyönyörűen megszilárdul.
A mézes krémes nem csupán egy sütemény: élmény, hagyomány, ünnep és gyerekkori emlék egyetlen szeletben. Ez a házi változat pontosan azt a puhaságot, krémességet és illatot adja vissza, amit mindenki keres benne. Ha elkészíted, nemcsak a vendégeket fogod lenyűgözni, hanem te magad is újra felfedezed, milyen varázs rejlik ebben a klasszikus desszertben. Egy biztos: aki megkóstolja, kérni fogja a receptet.
Címlapkép: Facebook