Belpol

A kormány elismerte, egyet se adtak el a 300 milliárd forintértért bespájzolt lélegeztetőgépekből

A Transparency International Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, melyet a kormány fürkészei és portyázói gereblyéztek össze a világ minden tájáról.

A Kúria előtt közel két évvel később nyerték meg az elutasított adatigénylésük nyomán indult pert. A legfelső bírói fórum megfellebbezhetetlen ítélete alapján az EMMI-től az ügyet megöröklő Belügyminisztériumnak ki kellett adnia az adatokat. A BM most írásban is elismerte azt, ami régóta sejthető volt – közölte a Transparency International.

A Transparency International Magyarország több pert is indított a COVID-járvánnyal összefüggő állami egészségügyi beszerzések hátterének felderítéséért. Egyebek mellett sikeresen kiperelték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől az orosz és kínai oltóanyagokkal kapcsolatos háttérdokumentumokat. A hivatal a jogerős bírósági ítélet ellenére a dokumentumok nagy részét feketével kisatírozta (amiért feljelentették az Intézetet a rendőrségen), az iratokból azonban így is kiderült, hogy az OGYÉI annak ellenére engedélyezte az orosz Szputnyik-V és a kínai Sinopharm vakcinák magyarországi használatát, hogy azok hatékonyságával szemben a felkért szakértők komoly szakmai kritikákat fogalmaztak meg.

A közelmúltban a Külgazdasági és Külügyminisztériummal szemben is pert nyertenk a Kúria előtt. Az eljárásban azokat egyebek mellett a dokumentumokat igyekeztek kiperelni a Szijjártó Péter vezette tárcától, melyek elviekben igazolták a több mint hatezer lélegeztetőgépet potom 180 milliárd forintért leszállító GR Technologies nevű maláj cég átláthatóságát. A jogerős ítélet után a minisztérium váratlanul eljutatott iratokból derült rá fény, hogy az iratokat, legalábbis a tárca közlése szerint már 2021. novemberében megsemmisítették.

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük