Pletykafészek

A dió: az agy tápláléka, ami aranyat ér az őszi-téli hónapokban

A dió az egyik legértékesebb hazai alapanyagunk – nemcsak a sütemények dísze, hanem valódi szuperélelmiszer is. Sokan csak karácsonykor veszik elő, pedig ha tudnánk, mennyi jót tesz a szervezetünkkel, biztosan egész évben tartanánk belőle otthon. A kutatások szerint a dió fogyasztása javítja az agyműködést, védi a szívet, és még a hangulatunkra is pozitív hatással van.

Miért érdemes rendszeresen diót enni?

A dió tele van omega-3 zsírsavakkal, fehérjével, rosttal, magnéziummal és E-vitaminnal – olyan tápanyagokkal, amelyek segítik a szív- és érrendszer egészségét. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, javítják a vérkeringést és támogatják az agyi funkciókat. Nem véletlen, hogy a diót gyakran „agyformájú élelmiszerként” emlegetik, hiszen rendszeres fogyasztása valóban segíti a koncentrációt és a memóriát.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a dióban található antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében, lassítják az öregedési folyamatokat, és csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A benne található fehérje és rost ráadásul hosszan tartó teltségérzetet ad, így segíthet az egészséges testsúly megőrzésében is.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A diót érdemes natúr formában, enyhén pirítva fogyasztani, így a benne lévő olajok és vitaminok megőrzik értéküket. Remekül illik reggeli zabkásába, salátába, tésztákba, vagy akár húsételek mellé. A süteményekben – például diós bejgliben, zserbóban vagy diós kalácsban – is nagyszerű, de ilyenkor érdemes mértéket tartani, hiszen a cukros kiegészítők könnyen ellensúlyozzák a dió jótékony hatásait.

Mennyi az ideális mennyiség?

A szakértők szerint napi 5-6 szem dió elegendő ahhoz, hogy élvezhessük az előnyeit, de ne vigyük túlzásba a kalóriabevitelt. A dió energiadús élelmiszer, így túl nagy mennyiségben könnyen hizlalhat, viszont kis adagban rendkívül tápláló.

A dió igazi kincs: védi a szívet, támogatja az agyat, és még a bőrnek is jót tesz. Az őszi-téli hónapokban különösen érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen segít feltölteni a szervezet vitamin- és ásványianyag-raktárait. Legyen szó tízórairól, salátáról vagy desszertről, a dió minden ételt gazdagabbá tesz – és hosszú távon az egészségünket is szolgálja.

Címlapkép: Pixabay

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük