Pletykafészek

A bejgli titka, amiről sokan nem tudnak! Így süsd Karácsonykor!

A bejgli minden karácsonyi asztal elmaradhatatlan szereplője. Mákos vagy diós? Mindegy is: az illata, az ünnepi hangulat, a gyerekkori emlékek és a családi receptek mind ott lapulnak benne. Mégis, sokan küzdenek vele évről évre, reped, kiszárad, nem elég tekert, vagy pont túl sok a töltelék. Pedig létezik egy titok, amelyről kevesen tudnak, pedig ettől lesz a bejgli fényes, puha, gazdag és tökéletesen repedésmentes. Most eláruljuk ezt a fortélyt, és lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készítsd el a tökéletes karácsonyi bejglit.

A legtöbb hibát az okozza, hogy a tésztának és a tölteléknek nincs ideje „megérni”. A profi pékmesterek ezért esküsznek a három külön pihentetési szakaszra, amely garantálja a tökéletes állagot.

1. A tészta első pihentetése

Miután összeállt a vajjal gazdagított tészta, legalább 1 órát pihentetni kell hűtőben. Ekkor lesz rugalmas, könnyen formázható.

2. A feltekert rudak pihentetése

A bejglit nem szabad azonnal sütni! A feltekert rudakat újabb 30–40 percig pihentesd, hogy a töltelék és a tészta összeérjen.

3. A réteges kenés pihentetése

A fényes, már-már tükörszerű felület titka az tojás-szárítás-technika:

  • először kend meg tojássárgájával,

  • hagyd teljesen megszáradni,

  • majd kend le tojásfehérjével,

  • és ezt is hagyd megszáradni sütés előtt.

Ez adja a gyönyörű márványos mintázatot és a klasszikus bejgli fényt.

Hozzávalók (2 rúdhoz)

A tésztához:

  • 50 dkg liszt

  • 25 dkg vaj

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csomag élesztő (vagy 1 teáskanál instant)

  • 1 dl tej

  • 1 tojás

  • csipet só

A diós töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió

  • 15 dkg cukor

  • 1 dl tej

  • citromhéj

  • kevés vanília

A mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák

  • 15 dkg cukor

  • 1 dl tej

  • reszelt citromhéj

  • opcionálisan: mazsola vagy narancshéj

Elkészítés

1. A tészta összeállítása

A hozzávalókat keverd össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. Tedd hűtőbe pihenni legalább egy órára.

2. A töltelékek elkészítése

A tejet melegítsd össze a cukorral, majd öntsd a dióra vagy a mákra. Keverd bele a fűszereket, és hagyd kihűlni.

3. Nyújtás és töltés

A tésztát kettéosztva nyújtsd ki téglalap alakra. Kend rá a tölteléket úgy, hogy a széleken hagyj kis peremet. Tekerd fel szorosan.

4. A rudak pihentetése

Tedd őket újabb 30–40 percre pihenni.

5. A klasszikus „márványos” felület elkészítése

Kend meg tojássárgájával, hagyd száradni.
Kend meg tojásfehérjével, hagyd száradni.

6. Sütés

180 °C-on süsd 30–35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

A karácsony nem múlhat el bejgli nélkül, és most már te is ismered azt a titkot, amelytől tökéletes lesz: a türelem és a pihentetés mindent eldönt. Ha követed ezeket az apró, de nagyon fontos lépéseket, idén olyan bejglit tehetsz az asztalra, amilyet mindenki megjegyez, puha, gazdag, repedésmentes és gyönyörű. A család folyamatosan visszajár majd egy újabb szeletért.

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

One thought on “A bejgli titka, amiről sokan nem tudnak! Így süsd Karácsonykor!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük