A bejgli titka, amiről sokan nem tudnak! Így süsd Karácsonykor!
A bejgli minden karácsonyi asztal elmaradhatatlan szereplője. Mákos vagy diós? Mindegy is: az illata, az ünnepi hangulat, a gyerekkori emlékek és a családi receptek mind ott lapulnak benne. Mégis, sokan küzdenek vele évről évre, reped, kiszárad, nem elég tekert, vagy pont túl sok a töltelék. Pedig létezik egy titok, amelyről kevesen tudnak, pedig ettől lesz a bejgli fényes, puha, gazdag és tökéletesen repedésmentes. Most eláruljuk ezt a fortélyt, és lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készítsd el a tökéletes karácsonyi bejglit.
A legtöbb hibát az okozza, hogy a tésztának és a tölteléknek nincs ideje „megérni”. A profi pékmesterek ezért esküsznek a három külön pihentetési szakaszra, amely garantálja a tökéletes állagot.
1. A tészta első pihentetése
Miután összeállt a vajjal gazdagított tészta, legalább 1 órát pihentetni kell hűtőben. Ekkor lesz rugalmas, könnyen formázható.
2. A feltekert rudak pihentetése
A bejglit nem szabad azonnal sütni! A feltekert rudakat újabb 30–40 percig pihentesd, hogy a töltelék és a tészta összeérjen.
3. A réteges kenés pihentetése
A fényes, már-már tükörszerű felület titka az tojás-szárítás-technika:
-
először kend meg tojássárgájával,
-
hagyd teljesen megszáradni,
-
majd kend le tojásfehérjével,
-
és ezt is hagyd megszáradni sütés előtt.
Ez adja a gyönyörű márványos mintázatot és a klasszikus bejgli fényt.
Hozzávalók (2 rúdhoz)
A tésztához:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 csomag élesztő (vagy 1 teáskanál instant)
-
1 dl tej
-
1 tojás
-
csipet só
A diós töltelékhez:
-
25 dkg darált dió
-
15 dkg cukor
-
1 dl tej
-
citromhéj
-
kevés vanília
A mákos töltelékhez:
-
25 dkg darált mák
-
15 dkg cukor
-
1 dl tej
-
reszelt citromhéj
-
opcionálisan: mazsola vagy narancshéj
Elkészítés
1. A tészta összeállítása
A hozzávalókat keverd össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. Tedd hűtőbe pihenni legalább egy órára.
2. A töltelékek elkészítése
A tejet melegítsd össze a cukorral, majd öntsd a dióra vagy a mákra. Keverd bele a fűszereket, és hagyd kihűlni.
3. Nyújtás és töltés
A tésztát kettéosztva nyújtsd ki téglalap alakra. Kend rá a tölteléket úgy, hogy a széleken hagyj kis peremet. Tekerd fel szorosan.
4. A rudak pihentetése
Tedd őket újabb 30–40 percre pihenni.
5. A klasszikus „márványos” felület elkészítése
Kend meg tojássárgájával, hagyd száradni.
Kend meg tojásfehérjével, hagyd száradni.
6. Sütés
180 °C-on süsd 30–35 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
A karácsony nem múlhat el bejgli nélkül, és most már te is ismered azt a titkot, amelytől tökéletes lesz: a türelem és a pihentetés mindent eldönt. Ha követed ezeket az apró, de nagyon fontos lépéseket, idén olyan bejglit tehetsz az asztalra, amilyet mindenki megjegyez, puha, gazdag, repedésmentes és gyönyörű. A család folyamatosan visszajár majd egy újabb szeletért.
Címlapkép: Facebook
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!
Köszönöm a receptet, elkészítettem és nagyon ízlett!