Pletykafészek

Ezért olyan puha a régi pékségek mákos kalácsa – a recept, amit kevesen ismernek

Van egy sütemény, amely már az illatával is emlékeket idéz: a mákos kalács. Vastag töltelék, szépen csavarodó tészta, puha belső és enyhén ropogós héj, pont olyan, amilyet régen a pékségekben vagy ünnepek előtt a családi konyhákban sütöttek. Sok házi változat azonban hamar kiszárad, a mák kifolyik, vagy a tészta tömör marad.

Hozzávalók (1 nagy rúdhoz)

A tésztához:

  • 500 g finomliszt

  • 25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)

  • 250 ml langyos tej

  • 80 g kristálycukor

  • 80 g olvasztott vaj

  • 2 tojássárgája

  • 1 csipet só

  • reszelt citromhéj

A máktöltelékhez:

  • 200 g darált mák

  • 120 g porcukor

  • 1 dl tej

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • reszelt citromhéj

  • 1 evőkanál méz (elhagyható)

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Kelt tészta készítése
    A langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgáját, a vajat és az élesztős tejet. Ruganyos, puha tésztát dagasztunk, majd letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.

  2. Mák töltelék
    A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belekeverjük a darált mákot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mézet. Sűrű, kenhető masszát készítünk, majd hagyjuk kihűlni.

  3. Formázás
    A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, majd szorosan feltekerjük, hogy szép csigás mintát kapjunk.

  4. Pihentetés és kenés
    A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 15–20 percig pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással.

  5. Sütés
    170 °C-ra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, sütőpapírral lazán letakarjuk.

Mitől lesz igazán jó ez a mákos kalács?

  • Puha, vajas tészta, ami nem szárad ki

  • Bőséges, szaftos máktöltelék

  • Szép, csavaros szeletek vágáskor

  • Másnap is élvezhető állag

A mákos kalács nem csak ünnepi sütemény, hanem egy darabka hagyomány. Ez a recept pontosan azt az ízt és állagot adja vissza, amit a régi pékségek és családi konyhák tettek felejthetetlenné. Ha egyszer így készíted el, nem lesz kérdés, miért fogy el mindig az utolsó szeletig.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük