Kókusztekercs, ahogy még sosem próbáltad: pillanatok alatt elfogy az egész
Vannak sütemények, amelyekhez nem kötődik ünnep, mégis bármikor képesek ünneppé varázsolni egy hétköznap délutánt. A kókusztekercs pontosan ilyen. Gyerekkorunk kedvence, amit sokan a nagymama konyhájából ismerünk: a kakaós, puha tészta, benne a vajas-cukros-kókuszos krémmel egyszerű, gyorsan elkészíthető, és olyan finom, hogy még azok is repetáznak, akik „csak megkóstolják”.
Hozzávalók (2 rúdhoz)
A kakaós alaphoz:
-
50 dkg darált háztartási keksz
-
6 ek porcukor
-
3 ek kakaópor
-
1 csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
kb. 2 dl tej vagy rumos tej (annyit, amennyit felvesz)
A kókuszos krémhez:
-
20 dkg vaj vagy margarin
-
20 dkg porcukor
-
10 dkg kókuszreszelék
A szóráshoz:
-
kókuszreszelék
Elkészítés
1. A kakaós alap készítése
-
A darált kekszet keverd össze a porcukorral, kakaóporral, sóval és vaníliás cukorral.
-
Lassan csurgasd hozzá a tejet, csak annyit, hogy jól formázható, gyurmaállagú tésztát kapj.
-
A masszát oszd két részre.
2. A kókuszos krém
-
A vajat a porcukorral habosra keverjük.
-
Hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
-
Krémes, kenhető állagú lesz – ez kerül majd a közepére.
3. Formázás
-
Egy nagyobb darab folpackra vagy sütőpapírra szórd ki a kókuszreszeléket.
-
A kekszes tésztát erre tedd rá, és nyújtsd ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagságúra.
-
Kend rá egyenletesen a kókuszos krémet.
-
A fólia segítségével tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset.
-
Csomagold be, és tedd hűtőbe legalább 4–5 órára, de legjobb egy éjszakára.
4. Tálalás
A megdermedt tekercset éles késsel szeleteld kb. 1 cm-es szeletekre. A spirálmintázat garantáltan mindenkit elvarázsol.
A kókusztekercs azért különleges, mert egyszerre gyerekjáték elkészíteni és elképesztően finom. Nem kell hozzá sütőt bekapcsolni, csak egy kis türelem és jó minőségű alapanyag. Ünnepi süteményes tálon is megállja a helyét, de egy hétvégi családi ebéd után is tökéletes desszert.
A nosztalgia íze, a kakaó illata és a krémes kókusz együtt tökéletesen idézi meg azt az érzést, amikor gyerekként alig vártuk, hogy a nagyi felszeletelje a tekercset. Most pedig te is továbbadhatod ezt az élményt – saját, frissen készült kókusztekercseddel.
Címlapkép: Közbeszéd
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!