Pletykafészek

Kókusztekercs, ahogy még sosem próbáltad: pillanatok alatt elfogy az egész

Vannak sütemények, amelyekhez nem kötődik ünnep, mégis bármikor képesek ünneppé varázsolni egy hétköznap délutánt. A kókusztekercs pontosan ilyen. Gyerekkorunk kedvence, amit sokan a nagymama konyhájából ismerünk: a kakaós, puha tészta, benne a vajas-cukros-kókuszos krémmel egyszerű, gyorsan elkészíthető, és olyan finom, hogy még azok is repetáznak, akik „csak megkóstolják”.

Hozzávalók (2 rúdhoz)

A kakaós alaphoz:

  • 50 dkg darált háztartási keksz

  • 6 ek porcukor

  • 3 ek kakaópor

  • 1 csipet só

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • kb. 2 dl tej vagy rumos tej (annyit, amennyit felvesz)

A kókuszos krémhez:

  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 20 dkg porcukor

  • 10 dkg kókuszreszelék

A szóráshoz:

  • kókuszreszelék

Elkészítés

1. A kakaós alap készítése

  1. A darált kekszet keverd össze a porcukorral, kakaóporral, sóval és vaníliás cukorral.

  2. Lassan csurgasd hozzá a tejet, csak annyit, hogy jól formázható, gyurmaállagú tésztát kapj.

  3. A masszát oszd két részre.

2. A kókuszos krém

  1. A vajat a porcukorral habosra keverjük.

  2. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket.

  3. Krémes, kenhető állagú lesz – ez kerül majd a közepére.

3. Formázás

  1. Egy nagyobb darab folpackra vagy sütőpapírra szórd ki a kókuszreszeléket.

  2. A kekszes tésztát erre tedd rá, és nyújtsd ki téglalap alakúra, kb. fél cm vastagságúra.

  3. Kend rá egyenletesen a kókuszos krémet.

  4. A fólia segítségével tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset.

  5. Csomagold be, és tedd hűtőbe legalább 4–5 órára, de legjobb egy éjszakára.

4. Tálalás

A megdermedt tekercset éles késsel szeleteld kb. 1 cm-es szeletekre. A spirálmintázat garantáltan mindenkit elvarázsol.

A kókusztekercs azért különleges, mert egyszerre gyerekjáték elkészíteni és elképesztően finom. Nem kell hozzá sütőt bekapcsolni, csak egy kis türelem és jó minőségű alapanyag. Ünnepi süteményes tálon is megállja a helyét, de egy hétvégi családi ebéd után is tökéletes desszert.

A nosztalgia íze, a kakaó illata és a krémes kókusz együtt tökéletesen idézi meg azt az érzést, amikor gyerekként alig vártuk, hogy a nagyi felszeletelje a tekercset. Most pedig te is továbbadhatod ezt az élményt – saját, frissen készült kókusztekercseddel.

Címlapkép: Közbeszéd

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük