Mindenki rosszul csinálja: pedig ettől az egy hozzávalótól lesz tökéletes a tükörtojás
A tükörtojás az egyik legegyszerűbb, mégis legnagyobb odafigyelést igénylő reggeli fogás. Pár perc alatt elkészül, mégis hatalmas a különbség aközött, hogy száraz, gumis állagú, vagy épp lágyan krémes, omlós finomság kerül a tányérra. Most eláruljuk azt az egy hozzávalót, amitől a tükörtojásod olyan lesz, mintha egy reggeli bisztróban készítették volna.
A titok: egy kanál tejszín
A legtöbben vajat vagy olajat használnak, pedig a krémes tükörtojás titka egy evőkanál tejszín. Igen, jól olvastad! A tejszín nemcsak lágyabbá teszi a fehérjét, de a sárgáját is selymesebbé varázsolja, így az egész étel gazdagabb, harmonikusabb ízvilágot kap.
Így csináld:
-
Melegíts fel egy kis vajat a serpenyőben közepes lángon.
-
Üsd bele a tojásokat, és amint a fehérje kezd megfogyni, önts rájuk 1 evőkanál tejszínt.
-
Fedd le, és alacsony lángon süsd még 1-2 percig – a gőzben a fehérje tökéletesen megpuhul, a sárgája pedig krémes marad.
Az eredmény: nemcsak szebben megmarad a tojás formája, de a textúrája is sokkal gazdagabb és lágyabb lesz.
Tipp: próbáld ki ízesített változatban is
Ha szeretnéd fokozni az élményt, keverj a tejszínbe egy csipet fokhagymaport, frissen őrölt borsot vagy aprított zöldfűszereket (pl. petrezselymet vagy snidlinget). Egy szelet pirított kenyérrel vagy avokádóval igazi luxusreggeli lesz belőle – minimális erőfeszítéssel.
A tükörtojás nem csupán a rohanós reggelek gyors megoldása lehet. Egyetlen apró trükk – egy evőkanál tejszín – elég ahhoz, hogy teljesen új szintre emeld ezt az egyszerű fogást. Próbáld ki holnap reggel, és garantáltan nem akarsz majd másként tojást sütni!
Címlapkép: Pixabay
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!