Bejgli kelesztés nélkül: könnyen elkészíthető recept Karácsonyra
A karácsonyi időszak egyik legkedveltebb süteménye a bejgli, amely nélkül szinte elképzelhetetlen az ünnepi asztal. A hagyományos recept azonban sokszor időigényes, hiszen a tésztát keleszteni kell, ami hosszú várakozással jár. Szerencsére létezik egy gyorsabb, egyszerűbb változat, amelynél a kelesztési folyamatot teljesen kihagyhatjuk, így akár az utolsó pillanatban is elkészíthetjük ezt a klasszikus finomságot.
Miért érdemes kipróbálni a kelesztés nélküli bejglit?
A kelesztés nélküli bejgli nemcsak időt takarít meg, hanem az eredmény is meglepően finom és omlós lesz. Az élesztő helyett sütőpor vagy más lazítóanyag kerül a tésztába, ennek köszönhetően a bejgli könnyű, de mégis gazdag textúrájú marad. Ideális választás azoknak, akik nem szeretnének órákat tölteni a konyhában, de mégis házi süteményt kínálnának a családnak.
Hozzávalók a tésztához
-
40 dkg liszt
-
25 dkg vaj vagy margarin
-
10 dkg porcukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
2 tojássárgája
-
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez (választhatóan)
Diós töltelék:
-
20 dkg darált dió
-
10 dkg cukor
-
1 dl tej
-
reszelt citromhéj
Mákos töltelék:
-
20 dkg darált mák
-
10 dkg cukor
-
1 dl tej
-
reszelt narancshéj
Elkészítés
-
A lisztet keverjük össze a sütőporral, porcukorral és sóval, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat.
-
Adjuk hozzá a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy jól formázható, rugalmas tésztát kapjunk.
-
Osszuk két részre, majd mindkettőt nyújtsuk ki téglalap alakúra.
-
Kenjük meg a választott töltelékkel, és tekerjük fel szorosan, mint a hagyományos bejglit.
-
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg tojással, majd villával szurkáljuk meg néhány helyen, hogy ne repedjen meg.
-
180 °C-ra előmelegített sütőben 25–30 perc alatt süssük aranybarnára.
Tippek a tökéletes végeredményhez
-
A tésztát ne dolgozzuk túl, hogy omlós maradjon.
-
Ha van rá időnk, sütés előtt fél órát pihentessük hűtőben, így még szebb lesz a bejgli külseje.
-
A tölteléket ne tegyük túl vastagon, hogy ne repedjen ki a sütemény.
A kelesztés nélküli bejgli ideális megoldás mindazoknak, akik szeretnék megőrizni a karácsony ízeit, de gyorsabb, egyszerűbb úton jutnának el a végeredményhez. Ez a recept bizonyítja, hogy nem kell kompromisszumot kötni az íz vagy az élmény terén: a végeredmény egy omlós, illatos, igazi ünnepi bejgli, amely méltán kerülhet bármelyik karácsonyi asztalra.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!