Almás pite sok almával, vékony tésztával
Az almás pite igazi klasszikus, amely gyerekkort, nagymama konyháját és az otthon melegét idézi. A család kedvence akkor lesz igazán tökéletes, ha a tészta csak finoman öleli körbe a gazdag, szaftos almás tölteléket. Ez a recept pontosan ezt adja: sok alma, illatos fűszerek és éppen annyi tészta, amennyi szükséges.
Hozzávalók:
Tésztához:
-
40 dkg liszt
-
20 dkg hideg vaj
-
1 egész tojás
-
10 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
1 dl hideg tej vagy víz
Töltelékhez:
-
1,5–2 kg alma (minél lédúsabb, annál jobb)
-
10 dkg cukor (alma édességétől függően)
-
1–2 teáskanál fahéj
-
Fél citrom leve
-
2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa (a nedvesség miatt)
Elkészítés:
-
A lisztet keverd össze a porcukorral és a sóval, majd morzsold össze a hideg vajjal.
-
Add hozzá a tojást és annyi hideg tejet, hogy rugalmas tésztát kapj. Oszd ketté: egyik rész kicsit nagyobb legyen az aljához. Fóliába csomagolva tedd hűtőbe 30 percre.
-
Az almákat hámozd meg, reszeld le vagy vágd vékony szeletekre. Locsold meg citromlével, keverd hozzá a cukrot és a fahéjat.
-
Nyújtsd ki a nagyobb tésztarészt vékonyra, helyezd egy kivajazott tepsibe. Szórd meg búzadarával.
-
Halmozd rá az almát bőségesen, majd fedd be a vékonyra nyújtott másik tésztalappal. Szurkáld meg villával.
-
180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára, 35–45 perc alatt.
-
Ha kihűlt, porcukorral meghintve szeleteld.
Az illata már sütés közben belengi az egész otthont, és biztos, hogy senki nem tud majd ellenállni neki. Egy bögre tea vagy tej mellé tökéletes, szeretettel ajánlom minden családi alkalomra. Jó étvágyat hozzá.
Címlapkép: Közbeszéd
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!