Ez a tökéletes kelt tészta titka: puha, illatos és omlós
A kelt tészta mindig is a házi sütik és péksütemények alapja volt, puhasága és könnyed állaga miatt pedig igazi családi kedvenc. Bár a készítése időigényesnek tűnhet, a megfelelő technikával és türelemmel igazán látványos és ízletes eredményt érhetünk el. Az alábbi recept egy univerzális alaprecept, amelyből kalács, kakaós csiga vagy akár egyszerű zsömle is készíthető.
Hozzávalók:
-
500 g liszt
-
250 ml tej
-
50 g cukor
-
50 g vaj vagy margarin
-
2 tojás
-
1 csomag (7 g) szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
-
1 csipet só
Elkészítés:
-
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut.
-
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, majd a tojásokat és a felolvasztott vajat.
-
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd dagasszuk sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 10-15 percet vehet igénybe kézzel, géppel rövidebb.
-
Takarással hagyjuk a tésztát a duplájára kelni, kb. 1-1,5 óra.
-
Ha megkelt, formázzuk a kívánt péksüteményeket, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és ismét hagyjuk 20-30 percig kelni.
-
Süssük előmelegített sütőben 180-190 °C-on 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A frissen sült kelt tészta azonnal fogyasztható, de néhány napig légmentesen tárolva is puha marad. Különféle töltelékekkel, szórásokkal vagy egyszerűen magában is igazi élvezet minden étkezésnél.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!