60 éve így készítette nagymamám a derelyét: az igazi őszi töltött derelye receptje
Ahogy beköszönt az ősz, a konyhában újra előkerülnek a klasszikus, melengető ételek receptjei. Ilyenkor a házi derelye illata tölti meg a házat – az a fajta, amit nagymamánk készített, amikor a kert utolsó szilváit, almáit vagy dióját dolgozta fel a tésztába. Ez a recept több mint hat évtizede ugyanúgy működik: egyszerű, házias és felejthetetlenül finom.
A derelye története
A derelye a magyar konyha egyik legkedveltebb, töltött tésztás étele, amelyet sokféleképpen készíthetünk – édesen vagy sósan, lekvárral, túróval, dióval vagy akár burgonyával töltve. A nagymamák idejében az őszi derelye legtöbbször szilvalekvárral készült, hiszen az volt a legelérhetőbb alapanyag. A tésztát kézzel nyújtották, a derelyevágót pedig generációról generációra örökítették tovább.
Hozzávalók a tésztához
-
40 dkg finomliszt
-
2 tojás
-
kb. 1 dl víz
-
1 csipet só
-
1 evőkanál olaj
Őszi töltelékhez (szilvás-diós változat)
-
20 dkg házi szilvalekvár
-
10 dkg darált dió
-
1 evőkanál méz
-
1 teáskanál őrölt fahéj
A tálaláshoz
-
5 dkg vaj
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
porcukor ízlés szerint
Elkészítés
-
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót és fokozatosan a vizet. Addig gyúrjuk, amíg közepesen kemény, sima tésztát kapunk.
-
Letakarva pihentetjük 20–30 percig, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
-
A tölteléket előkészítjük: a szilvalekvárt elkeverjük a darált dióval, mézzel és fahéjjal.
-
A tésztára kis halmokat teszünk a töltelékből, majd befedjük egy másik tésztalappal.
-
A halmok között lenyomkodjuk a tésztát, és derelyevágóval vagy késsel négyzetekre vágjuk.
-
Lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki, amíg a derelyék feljönnek a víz tetejére.
-
Közben a vajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, majd a kifőtt derelyéket ebben forgatjuk meg.
-
Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
Tippek a tökéletes derelyéhez
-
A tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert könnyen kirepedhet főzés közben.
-
Ha friss gyümölccsel dolgozunk, a töltelékbe tegyünk kevés zsemlemorzsát, hogy ne áztassa el a tésztát.
-
A pirított morzsát rögtön a kifőtt derelyére szórjuk, amíg meleg, így jobban rátapad.
A nagymamák derelyéje nem csupán egy recept – egy darabka múlt, amely az őszi ízeken keresztül idézi fel a régi családi ebédek hangulatát. A szilvalekváros-diós töltelék édes, mégis fűszeres, a pirított morzsa pedig ellenállhatatlan ropogósságot ad az ételnek. Hatvan éve is így készült, és ma is ugyanúgy megállja a helyét bármely konyhában. Ha szeretné átélni a régi idők meleg, otthonos ízeit, készítse el ezt a hagyományos, őszi töltött derelyét – pont úgy, ahogy nagymamánk csinálta.
Címlapkép: Pixabay
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!