Pletykafészek

100 éves mézeskalács recept: hetekig puha, omlós és isteni illata van!

A mézeskalács az ünnepi időszak egyik legcsodálatosabb süteménye – de a legtöbben ismerik azt a csalódást, amikor a frissen kisült figurák keményre száradnak, vagy néhány nap után elveszítik puhaságukat. Ez a recept azonban igazi kincs: több mint 100 éves hagyományra épül, generációk adták tovább, és pont azért szeretik annyian, mert a mézeskalács hetekig omlós, illatos és puha marad. Ezt az ünnepi csodát nemcsak könnyű elkészíteni, de garantáltan olyan illatot varázsol a konyhába, amelytől mindenki karácsonyi hangulatba kerül. A régi receptekben mindig ott van az a kis plusz: a türelem, a jó minőségű alapanyag és a tökéletes arányok. Ebben az alaptésztában a méz és a vaj lágyítja a szerkezetet, a sütés után pedig már az első naptól kezdve puha marad.

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz

  • 10 dkg vaj

  • 20 dkg porcukor

  • 2 tojás

  • 60 dkg liszt

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió)

Elkészítés

1. A mézet és a vajat melegítsd össze
Egy kis lábasban olvaszd össze a mézet és a vajat. Nem kell forralni, csak langyosra melegíteni.

2. Keverd hozzá a porcukrot és a tojásokat
Amikor a mézes vaj langyosra hűlt, keverd bele a porcukrot és a tojásokat.

3. Jöhet a liszt, a szódabikarbóna és a fűszerek
A lisztet elegyítsd a szódabikarbónával és a fűszerkeverékkel, majd dolgozd össze a mézes keverékkel. Puha, kissé ragadós tésztát kapsz, ami teljesen rendben van.

4. Pihentesd legalább egy éjszakát
A régi receptek egyik legfontosabb lépése: a tészta pihenjen. Fóliába csomagolva tedd hűtőbe minimum 12 órára – ettől lesz igazán omlós.

5. Nyújtás és szaggatás
Másnap lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 4–5 mm vastagra, majd szaggasd ki kedved szerint.

6. Sütés
170 fokon, 8–10 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha még világos a széle – így marad puha hetekig.

Hogyan marad hetekig omlós?

A titok egyszerű:

  • A tészta pihentetése lágyítja a szerkezetet.

  • A méz természetes nedvességtartalma nem engedi kiszáradni.

  • Ha dobozba teszed, egy fél alma vagy egy szelet narancshéj még tovább puhítja.

Ez a 100 éves mézeskalács recept maga a karácsonyi csoda: könnyű, illatos, finoman fűszeres és napok múlva is épp olyan puha, mint frissen. Nemcsak ajándékba tökéletes, hanem a családi ünneplés egyik legszebb hagyománya lehet. Ha idén igazán időtálló, mégis egyszerű mézeskalácsot szeretnél készíteni, ezt a receptet mindenképp őrizd meg – generációk óta bevált, és most már a tiéd is lehet.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük